maanantai 11. lokakuuta 2021

Klassista musiikkia: live-konsertteja YouTube-kanavalta

 

Kuuntelen paljon musiikkia, päivittäin. Ilman sitä en kai elämästä selviäisi. Klassinen musiikki on minulle se ykkösvaihtoehto mutta kuunteluintoni ei missään tapauksessa rajoitu siihen.

Vuosia sitten innostuin menemään mukaan maksulliseen palveluun Medici-sivustolle. Siitä olen kuitenkin luopunut. Tärkein syy oli se, että suoria lähetyksiä tuli lopulta seurattua yhä harvemmin. Ja muistakin arkistoiduista ohjelmista kiinnostavimmat tuli jo käytyä läpi. Kun sitten tarjontakin väheni ja yhteydetkään eivät toimineet moitteettomasti päätin olla jatkamatta tilausta.

 Viime aikoina on koronarajoitusten myötä nettiin tullut paljon näkyville suoria konsertteja. Käytän nykyisin lähes yksinomaan YouTuben palveluja. Venäjä on vanhaan tapaani ollut minulle se ykkösvaihtoehto. Marinskyn konserttitalon suorat lähetykset ovat nyt supistuneet olemattomiin. Mutta Moskovan konservatorio ja filharmonia lähettävät suoria konsertteja säännöllisesti. Sitä kautta voin seurata välillä todellisia helmiä. Händelin konserttiversiot muutamasta oopperasta olivat eräitä todellisia helmiä. En ole ollut barokkioopperoiden ystävä mutta noissa konserttiesityksissä mielestäni musiikillinen vetovoima nousi jopa paremmin esille. Olen saanut kokea siellä aivan huippuluokan oopperatähtiä. Eräs heistä on iranilaistaustainen USA:ssa käsittääkseni asuva kontratenori. Siis Moskovassa ovat esiintyneet maailmanluokan tähdet. Matkustelua ei korona ole estänyt. Tällä tavalla musiikkimakuni on laajentunut. Moskovan uudesta Zaryadye-konserttisalista on niin ikään silloin tällöin lähetetty konsertteja.

 Lontoon Wigmore Hall oli minulle eräs todellinen löytö. Siellä esitettävät iltapäivä ja iltakonsertit kuuluvat vakituiseen seurantaani. Sieltä saa kuunnellakseen aivan mainiota kamarimusiikkia! Jousikvartettoja sekä piano- ja viulumusiikkia tarjotaan paljon, ja minä myös pidän niistä. Ja barokkia, totta kai. Ykkössijalla on kuitenkin laulumusiikki. Tosin aivan ultramoderniin nykymusiikkiin ei tahdo enää löytyä edes uteliaisuutta.

Yksittäisiä konsertteja on tullut silloin tällöin katsottua ympäri maailman. Yhteen aikaan katselin esimerkiksi Japanista tulevia lähetyksiä, myös Israel on tullut tutuksi. Mainitsen kuitenkin vielä kaksi mainitsemisen arvoista sivustoa. Ensimmäinen on Varsovassa sijaitseva Chopin instituutti. Sen kautta on välitetty viime päivinä pianokilpailun alkueriä. Niitä en ole kuitenkaan nyt intoutunut seuraamaan, ehkä lähinnä ajan puutteen vuoksi. Muutama pienimuotoinen pianokonserttituokio on kuitenkin instituutin sivustolta aina silloin tällöin osunut kohdalle ja sen myötä minun kiintymykseni Chopinin nokturnoihin, valsseihin, sonaatteihin, bagatelleihin ym. on lisääntynyt ja tuonut maailmaani valoa romanttisine tunnelmapurkauksineen.

Tämän hetken ykkössuosikki on kuitenkin Lizst Akademia Budapestissa (https://www.youtube.com/c/LisztAcademyBudapest). Sen enempiä vertailematta totean subjektiivisen käsitykseni, että siellä on kaunein konserttisali, mikä näiden suorien lähetysten kautta on vastaani osunut. Siellä on ollut upeita solisteja. Musiikkinautinnot eivät kuitenkaan ole olleet aivan solistien varassa. Myös orkesteri on erinomainen! Tuorein musiikkinautintoni tulee nimenomaan sieltä, eilisillalta. Tosin nyt paikalla oli vieraileva orkesteri, kapellimestarina Andrés Orozco-Estrada.  Hän sytytti orkesterinsa aivan upeaan vireeseen. Illan alkuvaiheessa esitettiin Prokofjevin viulukonsertto (opus 19), jossa solistina oli saksalainen minulle ennestään tuntematon Arabella Steinbacher. Se oli luonnollisesti hieno kuuntelukokemus. Kuitenkin konsertin sykähdyttävimmät hetket koin viimeisen ylimääräisen kappaleen hehkuissa. Siinä kapellimestari orkesterin nostattamana tuskin malttoi pysyä paikallaan. Sellaista sykettä harvoin saa kokea. Orozco-Estrada on syntyjään kolumbialainen, mutta hänellä on myös Itävallan kaksoiskansalaisuus. Hän on myös tunnettu viulisti. Orkesterista totean vain, että sillä on pitkä nimi:  Orquesta Sinfónica Freixenet de la Escuela Superior de Música Reina Sofía. Laitan tähän myös suoran linkin konserttiin. En sitten tiedä, kuinka kauan se on kuunneltavissa ja nähtävissä.

Suosittelen seuraamaan muiden ohessa myös Budapestissa sijaitsevan Lizstin Akademian konsertteja.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti