maanantai 4. marraskuuta 2013

Kansallisen yhtenäisyyden päivä - День народного единства

Venäjällä vietetään tänään 4.11. Kansallisen yhtenäisyyden päivää ( День народного единства). Päivää on vietetty nykynimellä vuodesta 2005, mutta tausta on pitkällä Venäjän historiassa.  Vuonna 1613 juhlaa alettiin viettää Venäjän puolalaisten miehityksestä vapautumisen päivänä (http://fi.wikipedia.org/wiki/Kansallisen_yhten%C3%A4isyyden_p%C3%A4iv%C3%A4). Neuvostovallan aikana juhlapäivästä luovuttiin ja sen tilalla 7. marraskuuta vietettiin Lokakuun suuren sosialistisen vallankumouksen vuosipäivää.
Uutena perinteenä tänä päivänä on järjestetty kansallismielisten poliittisten ääriryhmien marsseja ja mielenosoituksia. Yhteenotoilta ei ole vältytty.  
Tänä vuonna päivä aiheuttaa jännitteitä  lokakuun 10. päivänä  Moskovassa Birjuljevon lähiössä käynnistyneet tapahtumat.  Alueella sijaitsee huomattavan suuri hedelmä- ja vihannesvarasto ja suuri Birjuzka-tori, joissa työskentelee paljon Kaukasukselta tulleita ja osin laittomastikin maassa oleilevia työntekijöitä.   Vihaa ja muukalaisvastaisuutta on pesiytynyt lähiöön.
Tuolloin 10.10 azerbaidzanilainen siirtotyöläinen murhasi venäläisen nuoren miehen. Tuosta kolmen päivän kuluttua – 13. lokakuuta – lähiössä syntyi (muka) spontaani protesti ja mielenosoitus,  joka puhkesi mellakaksi aiheuttaen ikävää jälkeä. Poliisi joutui käyttämään voimaa väkivallan taltuttamiseksi. Useita venäläisiä pidätettiin. Muukalaisviha nousi jälleen pintaan. Järjestettiin näyttävät toimet murhaajan kiinni saamiseksi. Ja kun hänet viimein Moskovan ulkopuolelta löydettiin, hänet kuljetettiin helikopterilla Moskovaan. Haluttiin tavallaan näyttää, että kyse ei ollut mistään tavanomaisesta murhasta tai taposta. Ainakin toimittaja Maksim Shevtshenkon mielestä tällainen suurenteleva toimenpide vain kärjisti vastakkainasettelua kantaväestön ja Kaukasukselta tulleiden siirtotyöläisten välillä (http://www.youtube.com/watch?v=o-DMwIwZBLg, http://www.youtube.com/watch?v=WygaKjhDQCY  ) .
Maksim Shevtshenko on ainakin Youtubessa ollut hyvin näkyvästi tapahtumia kommentoimassa. Hänen mielestään vastakkainasettelua kantaväestön ja siirtotyöläisten välillä on kärjistetty. Lokakuun 13. päivän mellakat puhkesivat muutamien provokaattorien toimesta. Alun alkuaan kansa nousi kaduille protestoimaan kaupunginosan korruptoitunutta hallintoa vastaan. Shevtshenkon mielestä hallinto sallii laittomuudet ja kantaväestön tarpeet on unohdettu. Shevtshenko käsittääkseni edustaa näkemystä, jonka mukaan muukalaisviha ei kuulu venäläisyyteen eikä sen kristilliseen perintöön.  Sen on synnyttänyt 1990-luvulla maassa syntynyt liberaalikapitalismi, joka on synnyttänyt maassa korruptoituneen rahan vallan jättäen kansan omat tarpeet huomiotta. Shevtshenkon näkemys ansaitsisi perusteellisemman käsittelyn. Nyt tyydyn vain heikkoon raapaisuun.
Tänään 4.11. mm. zhirinovskilaiset järjestävät oman marssinsa ja kokouksensa keskustassa Pushkinin aukiolla, jonne odotetaan 3 000 kannattajaa. Samoin  Eduard Limonov (Kansallisbolshevistinen puolue: http://fi.wikipedia.org/wiki/Kansallisbol%C5%A1evistinen_puolue )  kehottaa kannattajiaan Birjuljevoon  Toinen Venäjä  –puolueen (http://fi.wikipedia.org/wiki/Toinen_Ven%C3%A4j%C3%A4 ) järjestämään mielenosoitukseen.
Jään odottamaan uutisia.


1 kommentti: