maanantai 7. maaliskuuta 2016

Maslenitsa - ilonpitoa paaston edellä

Venäjällä vietetään tällä viikolla maslenitsaa (масленица) eli laskiaista. Sitä vietetään seitsemännellä viikolla ennen pääsiäistä juuri ennen paaston alkua. Juhla on kuitenkin pakanallista alkuperää. Slaavilaisessa muinaisuskossa sitä vastasi talven loppumisen ja auringon juhla.

Tämä Boris Kustodijevin maalaus vuodelta 1919 on nimeltään Maslenitsa. Se on mielestäni aivan oivallinen kuvaus venäläisen kyläyhteisön maslenitsan riemusta.
Boris Kustodijev: Maslenitsa (1919)

Maslenitsan juhlintaan kuuluu kaikenlaisen ilonpidon ja karnevaalihengen lisäksi tietysti blinit. Tällä viikolla Venäjällä syödään ”rasvaisesti”, sillä paaston aikana pitää (tai pitäisi) noudattaa tiukkaa ruokavaliota, mm. lihan syönti on kielletty. Monet sitä kai noudattavatkin. Seitsemän viikkoa on kuitenkin aika pitkä aika.

Myös seksi on kiellettyä. Tapasin kerran Venäjällä junassa nuorehkon miehen, joka kertoi olevansa ortodoksi ja noudattavansa myös paastoa. Ruokavalio oli kyllä terveydelle hänen mukaansa hyväksi, mutta vaimo meinasi hermostua seksin puutteessa.   Tällä viikolla aviopari viettää varmaan todellista riemuviikkoa.

Venäjän ortodoksit juhlivat pääsiäistä vappuna. Meillä Suomessa piinaviikko alkaa kahden viikon kuluttua ja pääsiäispäivä on 27. maaliskuuta. Eli ero on tällä kertaa aika suuri.

Youtubessa on hieno video maslenitsan vietosta: https://www.youtube.com/watch?v=PDJ4x--mpNI. Se kertoo juhlasta nimeltä Bakshevskaja maslenitsa, joka on vuodesta 1985 alkanut perinne. Sitä vietetään Moskovasta Valko-Venäjän suuntaan sijaitsevassa Hljupinossa. Zvenigorod, joka sijaitsee Moskovasta 46 km länteen, on lähin suurempi kaupunki, asukkaita kuitenkin vain noin 16 000. Tässä juhlien viralliset sivut (venäjänkieliset): http://www.rozhdestvenka.ru/maslo2015/.


Loppuun laitan muutamia löytämiäni kuvia maslenitsan riemusta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti