sunnuntai 7. toukokuuta 2023

Yleisradion budjetti ja tuoreen kansanedustajan neitsytpuhe

 Historioitsija Teemu Keskisarja on pitänyt vapun jälkeisenä tiistaina ensiesiintymisensä eduskunnan täysistunnossa. Käsittelyssä oli Yleisradion hallintoneuvoston kertomus yhtiön toiminnasta vuonna 2022. Vuosikertomus löytyy täältä ja kansanedustajan puheenvuoro on luettavissa täällä. Mielestäni Keskisarjan esiin nostama näkökulma on huomion arvoinen.

Luettunakin tekstistä erottuu jo tutuksi tulleet äänenpainot. Yleensä sosiaalisessa mediassa yleisradion toimintaa arvosteltaessa viitataan 60-luvun lopun ja 70-luvun Neuvostoliiton myötäilyyn. Sama maininta on Keskisarjallakin mutta puheenvuoron painopiste on kuitenkin toisaalla, nimenomaan itse vuosikertomuksessa. Tässä pari lainausta:

”Hallintoneuvoston kertomuksesta ja kaikista julkisista asiakirjoista puuttuvat Ylen menojen yksityiskohdat. Läpinäkymättömyys ei ole pikkuseikka. Me erotamme ainoastaan uomat, joiden sisällä soljuu 500—600 miljoonaa euroa vuodessa.”

”Ja kiperin kysymys: montako päällikköä ja byrokratian porrasta Yleisradio tarvitsee yhteen omatekoiseen ohjelmaan?”

Loppukaneetissaan Keskisarja esittää oman toiveensa:

”Uskon, että tämä eduskunta ja seuraava hallitus laajentavat julkisuuslain soveltamisalaa, jotta Ylen kulut näkyvät kunnolla hallintoneuvostolle, kansanedustajille ja jopa rahvaalle.”

Tuo toive on aiheellinen. Meidän rakkaassa Suomessamme valtion budjetti on ollut viimeiset 15 vuotta alijäämäinen. Sama meno ei voi jatkua. Valtion velan korkomenot ovat nousemassa. Myös yleisradion olisi tunnettava vastuunsa tulevien sukupolvien edessä. Naapurimaamme Viron vastaava laitos EER tulee toimeen kymmenesosalla siitä, mitä meidän Ylemme nielee. On todella kummallista, jos kansanedustajatkaan eivät voi nähdä sitä byrokratian portaikkoa, joka noissa eri ohjelmayksiköissä pyörii. Suojatyöpaikkoja ne ovat ja hallintokoneiston järkiperäistäminen on vähintä mitä pöhöttyneeltä valtakunnan radio- ja tv-toiminnan pyörittämiseltä voidaan vaatia.

Sen jälkeen, kun YLE-vero otettiin käyttöön, vauhti on vain kiihtynyt. Yleisradion lakisääteinen tehtävä ei enää riitä. Tuonkaltainen laitos ei anna enää tilaa yksityisille toimijoille. Alfa-TV:n tarina on osaltaan siitä surullisena esimerkkinä. Onneksi vielä sosiaalinen media voi antaa kansalaisille mahdollisuuden vaihtoehtoiseen asioiden käsittelyyn ja moniäänisyyteen. Mutta sitäkin halutaan suitsia demokratian periaatteiden vastaisesti.

Avoimuutta vaaditaan ja nyt Yleisradion toimitusjohtaja voisikin näyttää todelliset kykynsä. Hänen vuosipalkkionsa kaikkine etuinensa on huima. Eikä se ole edes riittänyt. Rahaa on tuhlattu lisäksi vuosittain ylimääräisiin tulospalkkioihin. Nytpä toimitusjohtajalla olisikin näytön paikka. Onko hänestä mihinkään muuhun, kuin köllötellä kansalaisten verorahoin ylläpidetyssä instituutiossa turvassa kaikelta julkiselta kritiikiltä. Onko hänestä hallintorakenteen uudistajaksi? Ei tarvita mitään johtajarivistöä, jonka yhtenä tehtävänä taitaa kärjistyneesti ilmaisten olla se, miten saada budjettiin varattu rahasumma käytetyksi.

Pääpaino julkisessa keskustelussa pitäisikin siis olla hallinnon järkiperäistämisessä eikä painopistettä tulisi siirtää vallassa olevan poliittisen eliitin toiveiden mukaisesti yksittäisiin ohjelmiin. Kaikenlaista höpöhöpöä sieltä kyllä löytyy mutta jonkun yksittäisen ”p**lupäiväkirja-ohjelman” lopettaminen ei ratkaise ongelma ydintä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti