maanantai 7. heinäkuuta 2014

Vilkaisu Ukrainan tilanteeseen ja näkymiin

Ukrainan presidentti julisti yksipuolisen tulitauon itäiseen Ukrainaan. Tulitauko meni, sitä ei jatkettu, vaikka sitä ainakin Ukrainan ulkopuolella toivottiin. Petro Poroshenkolla ei ollut siihen muita vaihtoehtoja.  Toisin toimiessaan taustajoukot olisivat hylänneet presidenttinsä ja sisäpoliittinen kriisi olisi vain pahentunut. Niinpä hyökkäykset aloitettiin, ja tulosta alkoi odotetusti syntyä. Media jatkoi omalla sarallaan uutisoinnissaan oman agendaansa.

Ukrainassa on alueita, joissa on lähes aina ollut kansallismielistä kähinöintiä. Kaikki vieras valta on koettu uhaksi, sitä on kokemuksen kautta pidetty järkevänä periaatteena.  Kansat ovat vuosisatoja olleet heittopusseina maa-alueista taistelevien naapurivaltojen välissä. Itävalta-Unkari oli tällainen kansalliskiihkoon yllyttävä ympäristö.  Siihen kuuluneet Tshernivtsin alue ja Galitsia ovat osa nykyistä Ukrainaa. Niissä on kansallismielinen liikehdintä ja Venäjä-vastaisuus syvällä verissä.Itä-Galitsian ukrainalaiset talonpojat olivat puolalaisten linnanherrojen sortamia ja riistämiä.Sieltäkin on yleinen kapinahenki noussut.  Vaatii paljon, että pystyttäisiin kompromisseihin ja sovintoihin. 

Ukrainassa on ääriaineksia, jotka haluavat venäläismieliset ja venäjänkieliset rajan taakse. Kompromisseja ei ole eikä realismi tuo ratkaisua, vaikka me Paasikivi-Kekkosen linjaan tottuneet suomalaiset sitä odottaisimmekin.

Länsi- ja itäukrainalaisia on vaikea kuvitella saman valtion osaksi. Jos jakaminen ei tule kyseeseen, jonkin muotoinen liittovaltio olisi luonteva lähestymistapa ratkaisuun. Joka tapauksessa se on selvää, että entisenkaltaiseen Ukrainaan ei ole paluuta. Itä-Ukrainan alueilla tulee olla erityinen asema, muuten siitä ei hyvää seuraa.

Tämän on uusi presidentti ottanut huomioon tehdessään uuden perustuslakiluonnokset. Siinä pyrkimyksenä on vähentää vallankeskittämistä ja antaa valtaa yhä enemmän alueille. Suunta on varmasti oikea. Parlamenttiryhmät käsittelevät luonnoksen ja antavat aikanaan lausuntonsa, elleivät jo ole antaneet. Esimerkiksi edellisen presidentin Janukovitshin Alueiden puolue ei ainakaan vielä kannata aloitetta. Siinä ei ole erään löytämäni kannan mukaan kyllin selvästi tuotu esiin keinoja, joilla vallan siirto alueisiin toteutetaan. Hyvä kuitenkin, että asiasta keskustellaan.

Monien mielestä Poroshenko edustaa ”rauhan puoluetta”. Hän on tehnyt rakentavia aloitteita pyrkien irti sodasta kohti yhteiskuntaa rakentavaa parlamentarismia.  ”Sodan puoluetta” katsotaan edustavan omia intressejään puolustavat oligarkit. Miten Poroshenko edistää rauhan asiaa, entä nouseeko oligarkkeja maan hyvinvoinnin ”pelastajiksi”?  Sen aika näyttää.

Tässä kohdassa haluan ottaa esiin kansainvälisen politiikan. Koko Maidanin kiistahan syntyi siitä, että presidentti Janukovitsh hylkäsi luonnoksen vapaakauppa- ja assosiaatiosopimuksesta Euroopan unionin kanssa ja toisaalta pyrki viemään maata Venäjän kanssa tulliliittoon. Syynä vallanvaihdokseen olivat siis maan kansainväliset suhteet. Minua on koko ajan mietityttänyt, miksi USA on ollut Ukrainan kysymyksessä niin aktiivinen.
Yhdysvalloillahan on vahvoja intressejä tiivistää vaikutustaan Euroopassa. Euroopan unionin ja USA:n välinen mahdollinen vapaakauppasopimus päästää amerikkalaiset Euroopan markkinoille, mikä luonnollisesti vahvistaa maan kauppaa Euroopassa. Jos investointisuojasopimus tulee voimaa, siitä avautuisi amerikkalaisille yrityksille todelliset laajenemismahdollisuudet.  Euroopan unioni on toiminut lyhytjännitteisesti. Se ja sen jäsenvaltiot jäisivät kehityksessään Amerikan jalkoihin.

EU:n ja Ukrainan välinen sopimus voi olla myös USA:n etu. Vaihtoehtona Ukrainalle olisi ollut liittyminen Euraasian liittoon ja sen myötä mahdollisesti Aasian markkinoille. Toki Ukraina ei ole taloudellisesti ja maailmanpoliittisesti merkittävä valtio. USA:lle ehkä tärkeämpi seikka on maan strateginen sijainti (Venäjä, mustameri). Nato-yhteistyö houkuttaa.

On esitetty sellaistakin, että Janukovitshilla oli ollut neuvotteluja yhteistyöstä Krimillä kiinalaisten kanssa (https://www.youtube.com/watch?v=Lop2_TsdMNk ).

Kun marraskuussa alkoivat Maidanin tapahtumat, niin mielenosoittajien joukossa tukeaan osoittamassa oli myös amerikkalaisia poliitikkoja ja Kanadan kansalaisia. USA oli siis henkisesti mukana koko prosessissa alusta alkaen, mikä osaltaan kertoo poliittisista ja taloudellisista intresseistä.

Yksi tärkeä taloudellinen intressi on maakaasu. USA:lla ja Kanadalla on halu toimittaa Eurooppaan maakaasua ja olla näin ollen Venäjän kilpakumppanina Euroopan maakaasumarkkinoilla.  Pohjois-Amerikasta toimitettu maakaasu olisi hinnaltaan kalliimpaa, joten asiassa on käytettävä myös poliittisia keinoja.

Suuri osa ukrainalaisista pitänee sopimusta EU:n kanssa selkeästi ensisijaisen tärkeänä maan tulevaisuuden kannalta. Monet haluavat välttää kaikkea sitoutumista Venäjään. EU:ssa toisaalta monet katsovat, että assosiaatio- ja vapaakauppasopimus Ukrainan kanssa tulee EU:n jäsenvaltioille hyvin kalliiksi.

Se on varmaa, että ei USA:n toiminnan motiivit ole pelkkää hyväntekeväisyyttä. Totta kai se laskelmoi ja etsii maksimaalisia hyötyjä. Yleensä USA:n kansainvälisille toimille on ollut sisäpoliittisia vaikuttimia.

Venäjälle ja venäläisille Ukraina merkitsee tietysti paljon, taloudellisesti, poliittisesti ja kulttuurisesti. Suurin uhka Venäjälle on kuitenkin lopulta se, että Maidanin kaltaiset joukkokokoukset ja mielipiteen ilmaisut leviävät rymisten myös Moskovaan. Moni Ukrainan hyvin tunteva venäläinen on huolissaan venäjän kielen asemasta Ukrainassa. Sen tulisi säilyä maassa ukrainan kielen rinnalla. Edellisessä kirjoituksessani halusin mm. osoittaa, että tällä on myös kulttuurisia (ja historiallisia) perusteita.

Mediasta saa lukea ja katsoa kaikenlaista. Informaatiosota on villiä. Mopo tuntuu karanneen käsistä. Tiedotusvälineistä etsitään vain omaa kantaa tukevia uutisia ja ne käsittelevät tapahtumiaan vain omasta näkökulmastaan. Tuntuu, että Venäjästä ja varsinkin Vladimir Putinin hallinnosta luodaan vain kuvaa pahan valtakuntana. Putin on rinnastettu jopa Hitleriin. Toisaalta Ukrainan Venäjä-vastaisista ääriryhmistä ja heidän toimistaan mielellään vaietaan. Venäläismielinen media tämän ymmärtäen on pyrkinyt niitä korostetusti mustamaalaamaan. Kansan suussa ja somessa kielenkäyttö on vain raaistunut. Kovin on media onnistunut asian käsittelyn pilaamaan.

Ei ole objektiivista tiedonvälitystä. Rehellisiä toimittajia on vain kirjoissa ja saduissa. Tämän pitäisi viimeistään nyt olevan selvää myös muille kuin marksilaisille.

Ukrainassa on jo humanitäärinen katastrofi. Kaikkien länsimielisten intresseissä ei ole sen täysipainoinen paljastaminen. Ruumiita on aivan liian paljon. Molemmat osapuolet ovat niihin syypäitä.  On aika neuvotella rauhasta.

Maailmankuulu kapellimestari Valeri Gergijev tultuaan Mikkelin musiikkijuhlille joutui heti toimittajien pyöritykseen. Hän palautti asian siihen, mihin kuuluukin.
Näin Gergijev totesi Ylen haastattelussa:

”Nyt ei ole kannanottojen aika. Etenkään tilanteissa, joissa ihmiset eivät ymmärrä lainkaan tapahtumia. Ukrainassa on meneillään humanitaarinen katastrofi. Sillä ei ole mitään tekemistä minun tai Karita Mattilan kanssa”

Ei ole mieltä pyöriä yhden ulkopuolisen laulajan mielenpurkauksissa, vaan on kohdattava kärsimys, johon Ukrainan kansaa on kohdannut. Myös Venäjä on osallistunut monien Ukrainasta paenneiden pakolaisten auttamiseen. 

Kovin hyviä edellytyksiä ei tasapuolisille luoville neuvotteluille näytä olevan. Niissä vain sanellaan jokin valmiiksi mietitty ratkaisumalli, johon toinen osapuoli pakotetaan sopeutumaan. Venäläismieliset itäukrainalaiset haluavat kuitenkin todellisia neuvotteluja. Ei sekään edistä neuvotteluja, että Ukraina on jo allekirjoittanut sopimuksen EU:n kanssa.

Hyvä olisi, jos päästäisiin ratkaisuun, joka ei provosoisi väkivaltaan.

...

Tätä kirjoittaessani Yle julkaisi uutisen, joka ei kovin mieltä ylennä:

http://yle.fi/uutiset/vetaytyvat_venaja-mieliset_jarjestaytyvat_donetskissa__aloitamme_partisaanisodan/7340815

Yllä olevaan optimismiin ei ole pohjaa. Venäjä-mieliset tuntuvat jatkavan epätoivoista taisteluaan Donetskin kansantasavallan puolesta. Toisaalta Poroshenko julistaa tuhoavansa terroristit. Katastrofi pahenee, katkeruus jää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti