maanantai 30. lokakuuta 2017

Polkupyöräriksa - hieman muistelmia Tiibetistä

Katukuvaa Lhasasta vuonna 2007

Joudun aluksi kertomaan hieman taustaa jutulleni. Olen valmistamassa laajempaa juttua venäläisestä kirjailijasta Anton Pavlovitš Tšehovista ja tällä jutullani on yhteys siihen, mikä tuntuu varmasti kummalta, sillä kerron nyt Tiibetiin tekemästäni matkasta ja sillä seudulla ei ole tšehovilaisen maailman kanssa mitään tekemistä. Tiibetin muistoni sattui vaan tulemaan Tšehovia lukiessa mieleen. Mielikuvitus toimii joskus yllättävästi. Palaan tuohon assosiaatioketjuun myöhemmässä kirjoituksessani.  

Huomioni keskiössä oli alun pitäen vain yksi riksakyyti, josta tämä kirjoitukseni on saanut nimensä. Kerron siitä juttuni loppupuolella. Kuitenkin kerron matkastani hieman muutakin, koska muisti tuntuu pikkuhiljaa palautuvan.   Tapahtumat sijoittuvat siis Tiibetiin ja lähinnä sen pääkaupunkiin Lhasaan.  Kävin siellä noin kymmenen vuotta sitten erään hyvin kansainvälisen ryhmän kanssa. Jutussa käväistään hetki myös mm. Pekingissä. Kuvat ovat matkalla itse ottamiani.

Matka kesti noin viikon ja mieleen on jäänyt sellainen vaikutelma, että matka oli hienosti järjestetty, ohjelma oli mielenkiintoinen ja matkaseurakin oli upea.  Kiinnostavimpia kohteita olivat ilman muuta eräät temppelit ja erityisesti Lhasan keskustassa sijaitseva Potala-palatsi, jossa joskus muinoin Dalai Lama asui.

Potalaan tutustuessani eräs elämäni suuri unelma täyttyi. Pikkupoikana 1960-luvulla ahmin oikeastaan kotimme kirjahyllystäni kaikki kirjat läpikotaisin. Totta kai sieltä löytyi myös kahdeksanosainen tietokirjasarja, niin kuin tuohon aikaan lähes jokaisessa kodissa oli tapana. Siellä näin kuvan Potala-palatsista. Se näytti upealta, kun se pimeähkössä huoneessa hohti salaperäisenä edessäni. Tuolloin olisin halunnut astua sen uumeniin.  Kun se unelma yli 40 vuoden kuluttua toteutui, en ollut uskoa tilannetta todeksi.
Potala 

Myös bussiretket vuoristoseudulle sävähdyttivät. Muistan erityisen hyvin hetken, kun astelin reilusti yli neljän kilometrin korkeudessa järven rannalla. Maiseman karu kauneus hiljensi mielen. Sitten oli myös inhottavia kokemuksia. Pysähdyimme kerran lounaalle erään kylän keskellä sijaitsevaan ravintolaan. Se oli kaikin puolin siisti paikka ja ruoka oli maittavaa. Onneksi kuitenkin käytimme WC-palveluja vasta ruokailun jälkeen. Sinne piti kävellä niityn yli. Niityllä oli jakkihärkiä mutta suhteellisen kaukana meistä, joten niistä ei ollut pelkoa. Käymälä kuitenkin herätti sen verran oksettavaa inhoa, että paikalleen jähmettynyt elämä niityllä unohtui. Viemäröintiä ei ollut eikä käymälää ollut kai pesty muutamaan kymmeneen vuoteen. Hajua tuskin voitte edes kuvitella. Monet varsinkin naisväestä jättivät tarpeensa tekemättä. Olen aika monenlaisissa paikoissa liikuskellut, mutta kyllä se on WC-kokemuksistani kamalin.
Lhasa







Hotellista muistan, että se oli uusi ja moderni. Sen omisti kiinalainen uusrikas, joka vietti ravintolassa myös aikaansa. Hän oli toiminut rajanvartijana (tai mahdollisesti rajanvartioston päällikkönä) jossain Vietnamin rajalla. Siten hän oli ostanut Lhasasta hotellin ja aloitti uuden elämän. Epämääräisiä tunteita nousi mieleen siitä, millä tavalla mies oli pystynyt noin vain rikastumaan. Panen ne pohdinnat nyt kuitenkin syrjään, koska minulla ei ole esitettäväni tarkempia faktoja miehen tulojen muodostumisesta.

Tulimme kaupunkiin illan suussa ja ensimmäisenä ohjelmanumerona oli illallinen hotellin ravintolassa. Tarjolla oli runsaasti ruokaa, mikä houkutteli myös eksoottisuudellaan. Totta kai erityisen paljon tarjoiltiin liharuokaa. Tein suuren tyhmyyden, minkä tajusin vasta jälkeenpäin. Söin hyvin reippaasti, vatsa tuli täyteen.  Osa ryhmästämme lähti iltaa viettämään haluten tutustua myös yöelämään. Itse olin väsynyt ja lyhyen ulkoilun jälkeen halusin mennä nukkumaan, sillä seuraavana päivänä edessä oli runsaasti ohjelmaa. En saanut heti unta. Sitten kun sammutin valot ja tuli pilkkopimeää, sain paniikkikohtauksen. Olin elämäni ensimmäisen kerran niin korkeassa ilmanalassa. En saanut tarpeeksi happea. Jouduin haukkoman henkeä. Huonetoverini oli lähtenyt yökerhoon. Menin ikkunan ääreen, yritin työntää päätäni ikkunasta ulos ja haukkoa henkeä. Olin yltä päältä hiessä.  Yö oli viileä, mikä hieman auttoi, mutta hapen saantiin siitä ei ollut apua. Huonetoverini viipyi ja viipyi. Olisin toivonut häneltä apua, sillä minulle oli matkanjärjestäjän antama happipullo, jota en siinä kuolemanpaniikissani osannut käyttää. En oikeastaan tajunnut, mistä voisin saada apua. Aika kului ja jossain vaiheessa minä vain menin vuoteeseeni ja nukahdin. Olotilani tasaantui. Heräsin huonetoverini saapuessa ja valvoin pitkään. Heräilin sitten pitkin yötä ja aamulla olin varhain ylhäällä. Suihku virkisti

Myöhemmin kuulin, että kun yhtäkkiä siirtyy korkeaan ilmanalaan, pitäisi aluksi syödä hyvin kevyesti. Raskaasta liharuoasta on pelkkää haittaa, hapensaanti vaarantuu. Minä en tiennyt siitä yhtään mitään. Söin illalla nälissäni kuin viimeistä päivää, ja yöllä tulivat nuo kauhuntunnit.

Seuraava päivä meni kuitenkin hyvin. Söin hyvin niukasti. Vointi koheni iltapäivään mennessä eikä ensimmäisen yön kaltaisia ongelmia enää ollut, vaikka matkustimme huomattavasti ylemmäs. Happipulloa käytin ehkä kerran, mutta se oli hätävarjelun liioittelua. Halusin itse asiassa vain kokeilla, miten se toimii. Ryhmässämme oli kyllä ihmisiä, jotka joutuivat käyttämään sitä lähes koko matkan ajan. Eräässä tapauksessa sen käyttö tuntui fobialta. Kiinalaiset matkanjärjestäjät ottivat hänen ongelmansa kuitenkin tosissaan.

Myös Lhasan Ilta- ja yöelämästä on jäänyt hieman mieleen. Meitä oli muutaman hengen ryhmä. Eräs ryhmässämme sujuvasti kiinaa puhunut keskieurooppalainen henkilö oli tutustunut johonkin nepalilaiseen mieheen, joka halusi opastaa meitä ja vei meidät johonkin tuttavansa omistamaan nepalilaiseen kahvilaan.  Emme kuitenkaan syöneet mitään, mistä syystä ravintolanpitäjä oli ehkä pettynyt. Nepalilaiset ovat kuitenkin näin länsimaalaisittain katsoen ilmeettömiä ja ykstotisen näköistä väkeä, joten saatoin tulkita heidän tunteensa väärin. Itse asiassa epäluuloni olivat hyvin pinnalla. Suoraan sanoen pelkäsin, että jotain ikävää tapahtuu. Olin laittanut rahojanikin eri taskuihin. Kaikki pelko oli turhaa. Nepalilainen mies korosti heikohkolla englannillaan ystävyyttä ja ne sanat pitivät. Poikkesimme vielä sen jälkeen johonkin nuorisodiscoon, jossa valoefektejä riitti, tekno jyräsi ja melu huumasi. Sielläkin meidät jätettiin rauhaan. Satuimme kuitenkin olemaan niin uupuneita päivän ohjelmasta, että häivyimme pian yöpuulle. 

Seuraavana iltana olimme taas liikkeellä keskenämme, ilman nepalilaista opasta. Nyt seurasimme sujuvasti kiinaa puhunutta matkakaveriamme. Tällä kertaa kaikki ei mennytkään hienosti. Erääseen discoon tai yökerhoon pyrkiessämme tuli ongelmia. Ovella oli hieman ruuhkaa ja kaverimme kyseli jotain kiinaksi. Luultavasti paikan omistajiin kuulunut nuorehko mies alkoi sättiä häntä englanniksi. Hän kävi miltei hänen kimppuunsa ja lähestyi uhkaavasti myös meitä. Syy oli hänen käyttämänsä kieli. Kädet nyrkissä vihaa uhkuen hän ajoi meidät tiehensä kieltäen käyttämästä kiinaa. Kaverimme oli herkästi reagoiva mies. Hän aluksi luonnollisesti häkeltyi, sitten alkoi pelätä. Siitä illasta jäi ikävä muisto. Tuo välikohtaus oli merkkinä siitä, kuinka kansallistunteet ovat kaupungissa vahvasti pinnalla. Noista kansallistunteista ja poliittisista jännitteistä saimme tuta myös toisen kerran. Se tapahtui keskellä päivää matkamme loppuvaiheessa Potala-palatsin edustavalla sijaitsevalla aukiolla, jossa koko ryhmämme halusi kokoontua yhteiskuvaan. Meillä oli valmiina englanninkielinen banderolli, jonka levitimme eteemme. Siinä oli meitä yhdistävän organisaation nimi. Ei kulunut kuin hetki, niin poliisit ryntäsivät paikalle ja kielsivät meitä käyttämästä mitään julisteita. Saimme ankarat moitteet mutta yhteiskuvan muistaakseni otimme ilman banderollia. Saatan kyllä muistaa myös väärin, sillä en löydä kuvaa enää mistään.  


Matkailijana haluan antaa Lhasan kaupunkikuvasta kokonaisuudessaan myönteisen kuvan. Kaupungissa on paljon pieniä kahviloita, jotka ovat sisustukseltaan kuin kodikkaita olohuoneita. Niissä oli todella kiva viettää yhdessä aikaa, juoda teetä tai ottaa drinkin ja jopa vähän lauleskella.



Nyt pääsen varsinaiseen otsikon viittaamaan asiaani. Ryhmässämme oli mukana eräs minua muutaman vuoden vanhempi, Prahasta kotoisin oleva sinkkunainen nimeltään Eva. Tulimme hyvin toimeen ja kuljeskelimme tuona päivänä kaupungilla kahdestaan. Tutustuimme keskustaan, kiertelimme kauppoja ja toreja ostaen pientä rihkamaa. Seurasimme uteliaina kaupungin elämää. Aika kului ja oli aika suunnata kohti hotellia. Olimme kuitenkin uupuneet. Korkea ilmanala teki tehtävänsä ja jalkojakin särki. Meille oli suositeltu polkupyöräriksaa. Niitä olikin tarjolla runsaasti. Päätimme vinkata itsellemme sellaisen.

Näissä tapauksissa oman ongelmansa tuo hintataso. Matkamme paikallinen kiinalainen opas kertoi, että riksa on halpa keino matkustaa. Hänen mukaansa hintataso Tiibetissä oli alempi kuin esimerkiksi Pekingissä ja maksuksi riitti viisi yuania, mikä tuntui todella halvalta. Istuimme riksaan ja nuori poika ryhtyi polkemaan. Olimme hänelle haastava kuorma, lisäksi edessä oli ylämäkeä. Hiki virtasi, voimat tuntuivat ehtyvän.  Matka eteni hitaasti.  Iltapäivän aurinko porotti. Viimein nuorukainen sai meidät tuotua hotellin luo. Oli edessä maksu.

Uskoimme sinisilmäisesti opasta ja annoimme tuon yllä mainitun setelirahan. Varmuuden vuoksi tarkennan, että summa saattoi olla myös kymmenen yuania, muisti voi hieman heittää. Riksapoika katsoi meitä kummana aivan hiljaa. Näimme hänen kasvonsa. Hän painoi päänsä uupuneena alas ja näytti kuin olisi mielessään sihissyt pettymystä, tai oikeastaan suoranaista vihaa. Hän ei vilkaissutkaan jälkeemme, istui pää alas painuneena jonkin hetken ja lähti hiljalleen kohti keskustaa.

Katselimme Evan kanssa toisiamme, mutta emme kyenneet tekemään yhtään mitään. Itse olin lamaantunut, sillä meillä oli epäsuorasti varoitettu, ettei saa maksaa liian paljon. Eva oli sen laatuinen sinkku, että hän säästi ihan kaikessa. Hänelle kaikki tuntui olevan kallista. Hänet tuntien en minäkään saanut itseeni rohkeutta sen vertaa, että olisin antanut tuolle nuorukaiselle lisää maksua. Lisäksi hän kiukustui joskus niin yllättäen.  

Nuorukaisen oma käytös sai meidät tietysti hölmistymään. Hän ei tehnyt mitään, että olisi pyytänyt lisää. Pienikin ele olisi riittänyt. Olimme joutuneet kosketukseen tiibetiläisen mentaliteetin kanssa. Se sai meidät hölmistymään. Se oli kuin kulttuurishokki. Emme osanneet lukea nuorukaisen käytöstä.

Kun siten Evan kanssa avasimme jonkin hetken kuluttua suumme. Kävi ilmi, että me molemmat olimme yhtä hämmentyneitä. Asia jäi meitä painamaan. Omatunto soimasi. Olimme rikkaita länsimaalaisia ja käytimme raa’asti hyväksi tuon nuoren miehen työtä. Polkupyöräriksoja kaupungissa oli liian kanssa ja pahimmassa tapauksessa tuo keikka saattoi olla pojan ainoa. Meitä molempia alkoi vaivata tuo ajatus. Palasimme vatvomaan tilannetta vielä matkamme aikana.

Matka loppui aikanaan. Menimme omille tahoillemme. Tapasimme vielä Evan kanssa senkin jälkeen Kiinassa. Sitten tiemme erosivat. Kuitenkin muutama vuosi sitten tein matkan Pekingiin. Eva asui tuolloin Pekingissä ja meillä oli mahdollisuus tavata. Sovimme, että menemme yhdessä jonnekin syömään. Eva ehdotti erästä tšekkiläistä ravintolaa. Sinne suuntasimme eräänä iltapäivänä. Söimme kania, jonka pitäisi olla tyypillistä tšekkien ruokaa ja sen kanssa joimme maittavaa tšekkiolutta. Puhumista riitti. Lörpöttelimme kaikesta mahdollisesta, yksityisistä ja yhteisistä asioistamme.

Eräs muisto toi mielen surulliseksi. Eva sen aloitti. Häntä vaivasi edelleen se riksapoika. Aloimme toisillemme selitellä. ”Mutta kun opas neuvoi, paljonko pitää maksaa...” ”Ja miksi se poika ei pyytänyt lisää…” Se ei kuitenkaan lieventänyt ahdistustamme. Ja minulla se on edelleen pienenä kivenä sydämessäni. Asumme nyt molemmat omissa kotimaissamme, elämme omaa elämäämme. Uskon, että hänelläkin joskus muistoissa palaa mieleen tuo vähemmän romanttinen riksamatka.  

Ai niin. Unohdin. Siitä Pekingin tšekkiravintolasta haluan todeta pari sanaa. En suosittele. Se oli kallis ja ruoka oli korkeintaan keskinkertaista. Valitkaa mieluummin jokin kiinalainen ravintola.

Haluan vielä todeta erään seikan Tiibetistä. Vuoristolla liikkuessamme turistibussien ympärillä parveili paikallista väestöä kerjäämässä. He olivat aika röyhkeitä. Heistä oli vaikeaa päästä eroon. Tässä on yksi surullinen piirre. Nuo poloiset eivät tee elääkseen muuta. He päivät pitkät norkoilevat turistien ympärillä joko kerjäten tai sitten yrittäen välillä röyhkeästikin myydä suhteellisen kalliilla jotain surkeaa rihkamaa. Siinä voi yksin liikkuja kokea olonsa turvattomaksi. Luvallisia myyntipisteitäkin riittää ihan tarpeeksi. Matkanjärjestäjät kyllä varoittelivat meitä näistä kerjäläisistä, mutta he olivat kuitenkin voimattomia.

Kun köyhien seutujen kansa joutuu kosketuksiin varakkailta seuduilta tulevien matkailijoiden kanssa, sillä on ikäviä seuraamuksia. Ihmiset huomaavat ansaitsevansa ehkä enemmän kerjäämällä ja turisteja huijaamalla kuin rehdillä työnteolla. Alueen perinteiset elinkeinot näivettyvät edelleen. Nämä ovat näitä massamatkailun haittoja. Köyhä kansanosa kohtaa hyvinvoivan länsimaisen ihmisen ja turhautuu.


Mitenköhän se riksapoika nyt jaksaa? Parhaassa tapauksessa hän on löytänyt jonkin vakaan ammatin ja on joko jo perustanut perheen tai on parhaillaan sitä perustamassa, tai ehkä hän vasta haaveilee elämänkumppanistaan. Tai ehkä hän on matkustanut johonkin siirtotyöläiseksi eläen jossakin yhteismajoituksessa. Tai jospa hän on vuokrannut itselleen taksin ja ajelee autolla pitkin Lhasan katuja yrittäen epätoivoisesti ansaita päivittäin sen verran, että jää edes hiukan voiton puolelle. Uskon kuitenkin, että ei hän enää polkupyöräriksaa aja. Jossain vaiheessa mitta täyttyy itse kullakin.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti