perjantai 29. elokuuta 2014

Ahti Pekkala muistelee Kekkosta

Lähetin jo yhden jutun Kekkosesta. Tässä on toinen, vähän hauskempi, vastikään edesmenneen pitkäaikaisen valtiovarainministerin ja Oulun läänin maaherran Ahti Pekkalan kunniaksi.

Juttu on julkaistu Kalevassa 1.9.1986. Siinä hän muistelee edellisenä päivänä edesmennyttä Urho Kaleva Kekkosta.

Luonnollisesti Pekkalalla oli paljon henkilökohtaisia muistoja Kekkosesta. Jutun lopussa on se tuorein ja hauskin. Autan hieman lukijoita ja kopioin sen tähän:

”Silloin puhuttiin jo julkisuudessakin Kekkosen heikentyneestä terveydestä. Meillä oli valtioneuvoston linnassa presidentin esittely. Oli hyväksyttävänä asetus UKK:n 80-vuotispäivän juhlarahasta. Pääministeri Koivisto esitteli asian ja pyysi, että herra tasavallan presidentti päättäisi antaa tämän asetuksen.”
”Tavallisesti näissä presidentin esittelyissä Kekkonen napautti nuijansa hyvin nopeasti pöytään. Mutta nyt ei nuija kolahtanutkaan. Kekkonen kääntyi oikeuskanslerin puoleen ja kysäisi, ’kuinka se onkaan herra oikeuskansleri, voinko minä antaa tämän asetuksen, kun tässä on minun nimeni’. Johon oikeuskansleri Korte vastasi, että ’voin vakuuttaa herra presidentti, että te ette ole jäävi antamaan tätä asetusta’.
Johon Kekkonen: ’Olipa hyvä tietää tämä näitä tulevia vuosikymmeniä ajatellen.’ – Äly pelasi siinäkin tilanteessa”, toteaa Pekkala.

Kaleva 1.9.1986.

Mainittakoon vielä, että tämäkin on isäni jäämistöstä. Hän oli kerännyt Urkista lehtileikkeitä, joita olen viime päivinä näpräillyt.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti