maanantai 21. syyskuuta 2015

Ihmiskauppaa ja muuta rajat ylittävää kanssakäymistä

Ei tästä niin kovin montaa vuotta ole, kun suomalaisia miehiä syytettiin ihmiskaupasta, kun he hankkivat itselleen Thaimaasta vaimon. Suomalaiset naiset jäivät rannalle ruikuttamaan, kun miehet käänsivät heille selkänsä ja solmivat rehellisen avioliiton ulkomaalaisen kanssa.

Muistan kun viime presidentin vaalien aikaan nousi pieni kohu vihreiden ehdokkaan Pekka Haaviston Etelä-Amerikasta kotoisin olevasta puolisosta, joka sattui olemaan huomattavasti suomalaista siippaansa nuorempi ja lähtöisin hyvin köyhistä oloista. Ivailtiin, että eipä nyt feministit ulputa ihmiskaupasta.

Sitten on ollut naistenlehdissä ja muussa mediassa ”ylistysveisuita” hieman vanhemmille puumanaisille, jotka ovat käyneet Afrikassa seikkailemassa ja iskeneet siellä nuoren pojan hemmotellen itseään rakkauden hehkussaan. Suomeen nämä leidit ovat palanneet uudistuneina ja henkisesti vireinä valmiina kohtaamaan suomalaisen arjen ankeuden, kestämään suomalaisen ykstotisen miehen henkisen kylmyyden ja inspiraation puutteen.

Tulee mieleen eräs tarina, jota seurasin sivusta mutta hyvältä paikalta. Se tapahtui yli kymmenen vuotta sitten. En tiedä, mitä osapuolille nykyisin kuuluu. Nainen oli muodottomaksi lihonut syöppö, josta ei erotiikkaa löytynyt hakemallakaan. Läskit häiritsivät jo liikkumistakin. Jonkin kehitysyhteistyöhomman kautta hän hankkiutui töihin Afrikkaan ja toi sieltä mukanaan pitkän, komean, pikimustan, valkoisine hampaineen hymyilevän nuoren uroksen. Mies hakeutui kielikurssille ja nainen yritti syömisen lomassa huolehtia omasta halinallestaan. Puolen vuoden kielikurssin mies sai vaivoin suoritettua, sitten hän karkasi ja katosi. Hän ei suoraan ollut valitellut muille parisuhteensa ankeutta, mutta se kävi ilmi jo yhä vaivautuneemmaksi käyvästä hymystään. Oli hän joskus valitellut jollekulle sitä, että ”kun se jatkuvasti syö”.

Mies siis katosi. Myöhemmin kävi ilmi, mihin. Hän pysyi kyllä Suomen rajojen sisäpuolella. Hänellä sattui olemaan tuttava Suomessa, kotoisin samaisesta pienestä Länsi-Afrikan maasta.  En tiedä miten hän puolestaan oli onnistunut hakeutumaan tänne pohjoiseen. Hän pakeni tämän luokse, toiselle puolelle Suomea. Kyseessä oli siis myös mies, mutta naisten perään molemmat katselivat. Kaupunki oli isompi, elämää ympärillä. Bailailtiin, seikkailtiin, nuoria vaaleita naisia vilisi ympärillä.
,,,

Tässä nyt kiihtyneessä turvapaikanhakijoiden invaasiossa on kyse ihmiskaupasta. Pyritään keinoja kaihtamatta uuteen elämään, kohti uusia mahdollisuuksia. Tilanne on monelle suomalaiselle ristiriitainen, koska köyhempiä toki halutaan auttaa. Mutta ei siitä pääse mihinkään, että kyseessä on räikeääkin räikeämpi ihmiskauppa. Lisäksi tämänkaltaiseen hallitsemattomaan kansainvaellukseen liittyy huomattavan paljon erilaisia riskejä, joilta hyväuskoiset suomalaiset sulkevat silmänsä. Sitten on aina niitä, jotka tämänkaltaisesta hyötyvät, taloudellisesti ja muuten. Media on heidän tukenaan. Kriitikot jätetään vähälle huomiolle. Kun heitä käsitellään, annetaan ymmärtää, että kyseessä on umpimielisiä ulkomaalaisvastaisia idiootteja. Esimerkiksi viikonloppuna Torniossa oli mielenosoitus hallitsemattoman ”pakolaisvirran” pysäyttämiseksi. Ilta-Sanomat kyllä asiasta kirjoitti, mutta haastatteli erästä mielenosoitukseen osallistunutta, jonka perustelut oli muotoiltu niin kuin oli. Samaan yhteyteen liitettiin vastapuolen kommentti, jossa joku ”fiksu” nuorimies vähätteli ongelmaa ja naureskeli protestoijien ”hölmöydelle”.

Voipa puhua jopa jonkinlaisesta ”maahanmuuttokiimasta” on kyse, sillä Kuopiossa on vapaaehtoisia naispuolisia auttajia varoitettu syväuurteisesta rintamuksesta, koska se voi hämmentää nuoren muslimimiehen mielen.

Jos haluaa auttaa maailman köyhiä, niin tällainen apu on veden heittämistä kaivoon. Apua on parasta suunnata paikan päälle. Jo sadalla eurolla voitaisiin turvata monen osattoman lapsen koulunkäynti ja auttaa häntä elämän alkuun.  Moni kyllä auttaisi, mutta avustuksen perillemenoon ei luoteta. Punaisen Ristin kaltaiset organisaatiot saattavat vetää välistä omaan laariinsa.

Sivistyneistön laaja kritiikki jätetään vähemmälle huomiolle. Media ei sitä noteeraa lainkaan. Joutuu olemaan ahkera sosiaalisen median käyttäjä, jos haluaa päästä siitä perille.  Ja on varmaan monia, jotka asiasta vaikenevat mahdollisen leimautumisen vuoksi.

Toki nyt tämän aamun uutisia seuratessani huomaan avoimempia juttuja ihmissalakuljetuksesta ja rikollisorganisaatioista. Ovatkohan silmät aukeamassa?
,,,

Aloitin tämän kirjoitukseni thainaisista, lopetan venäläisiin. Olihan aika, kun suomalaiset miehet hullaantuivat venäläisiin naisiin. Siitä nuo jutut ihmiskaupasta taisivat alkaa, tai ainakin saada vettä myllyyn. Mediakin heräsi ja alkoi mustamaalata molempia osapuolia: suomalaista ”miesressukkaa” ja venäläisiä ”huoria”.

Joskus 80-90-lukujen taitteessa minulla oli venäläinen tyttöystävä. Hän hankki viisumin ja tuli silloisesta Leningradista vieraakseni. Menin hänen kanssaan diskoon pitämään hauskaa. Muistan sen illan hyvin, koska se on niitä harvoja kertoja, kun minua on lyöty ja lyöjänä on vielä nainen. Joku suomalainen humaltunut neiti kävi kimppuuni sättien minua siitä, että hankin naisia ulkomailta eivätkä suomalaiset kelpaa. Siinä oli alkuvoimaista vihaa, jonka purkautumiseen alkoholista oli suuri apu.

Lopuksi:


 Kansainvälisyys on hieno asia. Monikulturismia en kannata. Kansainvälisyys ei ole monokulttuuria.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti