perjantai 12. syyskuuta 2014

Eräs näkemys journalismin kriisiin

Vladimir Poznerista (s. 1934) olen kirjoittanut ennenkin. Hän on Ranskassa syntynyt venäläinen pitkän linjan journalisti. Länsimaalaisittain hänen nimensä kirjoitetaan ”Posner”: http://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Posner . Itse olen laittanut blogiini käännöksiä hänen tv-ohjelmistaan. Nytkin on kyseessä käännös, mutta ei tällä kertaa television talk-showsta (http://pozneronline.ru/ ). Kyseessä on lyhyt kirjoitus, joka perustuu Moskovan kirjamessuilla pidettyyn esitykseen tämän vuoden syyskuussa. Sitä säestää oma kommenttini.

Kirjoituksessaan Pozner pohtii journalismin kriisiä. Kohteena on siis nimenomaan venäläinen journalismi, mutta minä haluaisin kuitenkin, että katse suuntautuisi suomalaiseen mediaan.

Tärkein esimerkki otetaan vuoden 1996 presidentin vaaleista, jolloin Boris Jeltsin valittiin toiselle kaudelle. Älkää nyt kuitenkaan alkako rinnastaa Jeltsiniä ja Vladimir Putinia. Heillä ei ole tässä yhteydessä mitään samaa. Toiseksi asiassa mennään tietoisesti harhaan, jos taas yhdytään Putinia demonisoivaan koko maailman kattavaan on-line-kuoroon.

Tämä puheenvuoro koskee median asemaa ja journalismia yleensä. Suomalaisella medialla ei ole yhtään varaa ylemmyyteen. Samanlaisessa jamassa on koko maailman journalistinen kenttä. Ja Suomessa liikutaan niin pienissä ympyröissä, että journalismin vapaus ja riippumattomuus näkyy yhä räikeämpänä irvikuvana. Ei kannattane tuoda esimerkkejä.

Pozner toteaa, että epäsuotuisa kehitys Venäjällä alkoi 1990-luvulla. Liekö sattumaa, että myös Suomessa juuri samoihin aikoihin media alkoi yhä häikäilemättömämmin ottaa itselleen uusia tehtäviä. Olisi itsepetosta kuvitella, että suomalainen journalistiikka olisi pyyteettömyydessään puhtaampaa. Niin ikään olisi tekopyhyyttä jäädä yläpuolelta osoittelemaan venäläistä demokratiavajetta. Aivan samaa tapahtuu Suomessa. On aika tutkia omaa pesäämme.

Miksi sitten lainaan juuri Pozneria? Hän on Venäjällä melko ristiriitainen hahmo. Olen lähinnä 2000-luvun alkuvuosina seurannut hänen televisio-ohjelmiaan ja todennut ne mielenkiintoisiksi. Nyt hän on jo ikämies, mutta edelleen havainnoissaan terävä. Häneltä löytyy huomionarvoisia näkökohtia poleemisuuttakaan unohtamatta.  Olen hänet kerran nähnyt luonnossa eräässä tilaisuudessa. Silloin elettiin vielä Neuvostoliitossa ja hän jätti itsestään kunnioitusta herättävän mutta myös hieman ristiriitaisen kuvan. Hänellä on laaja kokemus. Hän sietäisi tulla tutuksi myös Suomessa.

Puuttuisin noihin presidentin vaaleihin vuonna 1996. Satuin tuolloin oleilemaan Venäjällä ja seurasin tiedotusvälineiden ”kampanjaa” niin paljon kuin töistäni ehdin. Jeltsin oli muuttunut ulkoisesti huonompaan suuntaan. Alkoholin käyttö taisi jo ottaneen vallan, eikä hänen sekopäisyyttään enää pystytty peittämään. Itse hämmästyin, kun julkkis toisensa perään ilmestyi kuvaruutuun kehumaan Jeltsiniä ja vähättelemään Zjuganovia. Vieläkin muistissa ovat laulaja Alla Pugatšovan suoraan tv-ruudun läpi olohuoneeseen tuijottavat suuret silmät. Ja venäläisethän ovat perinteisesti uskoneet kuvaruutua enemmän kuin kirjoitettua sanaa.

Vaaleissa oli ehdolla myös kenraali Aleksandr Lebed (http://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Lebed). Hänen kannatuksensa nousi ryminällä ja aloin jo uskoa, että hän nousee ohi kommunistijohtaja Zjuganovin.  Hänen ei kuitenkaan sallittu pääsevän valtaan. Hänet lopulta lienee ”ostettiin” Jeltsinin mieheksi.

Suomenkin vallanpitäjät pitivät Boris Jeltsiniä turvallisimpana vaihtoehtona. Ehkä juuri siksi hänen kampanjaansa liittyviä kierouksia ei Suomenkaan mediassa haluttu nähdä.

Toimittajan on nykyisin varmasti hankala olla pyyteetön. Eikä se ole enää muodissa. Mediassa räiskitään lähes avoimesti poliittisia vastustajia alas, ja toisaalta omia suosikkeja käsitellään silkkihansikkain. Tässä prosessissa on sama suunta kaikkialla.  Kun kerran antaa periksi, niin seuraavalla se on jo paljon helpompaa. ”Vanhan koulun mies” Pozner on itse pettynyt journalistiikkaan eikä hän tätä nykyä suosittele sitä alaa kenellekään.  Uskon, että nykyisin harva tahtoo journalistiksi perinteisten tiedonvälityksen ihanteiden vuoksi. Kyllä todellisuus lienee paljon raadollisempaa.

Mutta mennään nyt itse juttuun. Olen sitä jonkin verran lyhentänyt ja muokannut, koska kyse on alun perin suullisesta esityksestä. Se löytyy sivulta http://pozneronline.ru/2014/09/9110/.



Vladimir Pozner:

Mikä on syynä journalismin kriisiin?

Olen hiljattain puhunut ja valmis puhumaan edelleen, että meillä ei ole journalismia, meillä on yksittäisiä journalisteja. Mutta mitä se journalistiikka loppujen lopuksi on? Journalistiikka on ammatti, jonka tehtävänä on kertoa lukijoille, kuuntelijoille ja katsojille maksimaalisen objektiivista tietoa, ei siis ”minun näkökulmaani”, vaan informoida mahdollisimman objektiivisesti ja oikeudenmukaisesti. Se on ensimmäinen pointti.

Toiseksi journalistiikan tehtävänä on olla vahtikoirana, joka haukkuu valtaa pitäville, ja tarvittaessa tiuskii epäkohdista. Journalisti ei voi ratkaista ongelmia, mutta hän voi kiinnittää asioihin vallanpitäjien ja yhteiskunnan huomion. Nykypäivän journalistiikka ei tätä tee. Meillä ei ole journalistiikkaa, vaan propagandaa. Toimittaja kirjoittaa tai tuo esiin sen näkökulman, jota häneltä odotetaan, eli vallanpitäjien näkökulman.

Tämä on tilanne meidän maassamme. Toistan, että on yksittäisiä journalisteja, mutta heitä on hyvin vähän. Neljättä valtiomahtia ei yksinkertaisesti ole. Ylipäänsä ei voi olla neljättä, jos ei ole kolmatta eikä toista, vaan on pelkästään ensimmäinen. Ylipäänsä se on verrattain outoa.

En näe tästä kriisistä ulospääsyn mahdollisuutta. Nuorille jopa sanon, etten suosittele heille journalistin ammattia, sillä nykyilmapiiri ei ole siihen suotuisa.

Minä puhun mitä puhun. Kuten tiedätte, olen jo vanha mies ja siksi voin olla oma itseni. No, jos minut erotettaisiin eli oman tv-ohjelmani esittäminen lopetettaisiin, en jäisi anomaan armoa. Minullakin on käsittääkseni sananvapaus ja lisäksi puhun vastuullisesti siitä, mistä puhun.

Kaikki alkoi verrattain kauan sitten - vuonna 1995.

Vuonna 1996 oli presidentin vaalit. Boris Nikolajevitš Jeltsin oli ehdolla toiselle kaudelle. Hänellä oli 5 %:n kannatus, ja vastaavasti kommunistien ehdokkaan Gennadi Zjuganovin kannatus oli 30 %. Oli ilmeisen selvää, että seuraava presidentti tulisi olemaan Gennadi Andrejevitš Zjuganov. Silloin Davosissa Sveitsissä kokoontui ihmisiä, joiden hallussa oli tiedotusvälineet. He totesivat: ”Ei, niin ei tapahdu. On tehtävä kaikki mahdollinen Jeltsinin kannatuksen nostamiseksi ja vastavuoroisesti Zjuganovin kannatusta on painettava alas.” Ja niin tapahtui. Yhden kannatus nousi, toisen kannatus alkoi jyrkästi laskea, koska häntä ei päästetty kuvaruutuun ja hänestä uutisoitiin koko ajan negatiivisessa sävyssä.

Kysynkin, ketkä tätä suoranaisesti tekivät? He olivat journalisteja! Tuona hetkenä he lakkasivat olemasta journalisteja. Monet vastaavat: ”Hyvä on, mutta mehän emme halunneet, että kommunistit olisivat palanneet valtaan.” Ymmärrän. Mutta ei voi olla vain hiukkasen raskaana. Tuosta ensimmäisestä kumarruksesta seurasi, että alettiin taipua yhä syvempään.

Nykyisin journalistisissa ammateissa olevia taipumattomia on… - no sanotaan, että heidän määrä on helppo laskea.

(Juttu on katkelma Vladimir Poznerin esityksestä Moskovan kansainvälisillä kirjamessuilla syyskuussa 2014)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti