Tuttavapariskunta
Lieksan laitamilta susien keskeltä otti lauantai-iltana Skypen kautta pitkästä
aikaa yhteyttä. Isäntää voisi luonnehtia kulinaristiseksi herkuttelijaksi. Yleensä
hänet tavatessani hän alkaa vesi kielellä silmät loistaen lähes liikuttuneena ylistää
uusinta mieleen jäänyttä ruokailunautintoaan. Ja tälläkin kertaa hän piti heti
alkuun hehkuvan selostuksen maittavasta lipeäkala-ateriasta, jonka hän vaimonsa
kanssa oli kokenut jokin päivä sitten. Valmistaminen (tai ehkä kyseessä on
kypsentäminen) oli onnistunut helposti mikroaaltouunilla, ja tuloksena oli
ollut mitä maukkainta jouluherkkua. Kala oli laitettu mikroon muovipakkauksessa
ja herkku oli valmista, kun se oli alkanut pihistä. Lieksan mies ehdotti, että
kirjoittaisin aiheesta blogiini. Vastasin, että vaikea minun on siitä
kirjoittaa, kun koko lapsuuteni ja nuoruuteni ja aikuisuutenikin aivan viime
vuosiin asti olen sitä ja varsinkin sen etovaa lemua inhonnut yli kaiken.
Innostuksen
hehku oli kuitenkin välittynyt kuin taikaiskusta Lieksasta kotini rauhaan. Toihan
lipeäkala hajunsa mukana mieleeni myös monet kauniit muistot lapsuudestani. Parin
yön yli ehdotus kypsyi pääkopassani idean asteelle ja päätin alkaa valmistella kirjoitusta.
Kirjoitan
nyt siis aiheesta, josta en tiedä mitään. En ole mikään herkuttelijaluonne enkä
nykyisin valmista kotona muuta kuin ehkä grillaan makkaraa, lämmitän uunissa
kananpojan nugetteja ja keitän makaronia, johon sitten lisään purkillisen
tonnikalaa. Jätän kuitenkin ne nyt
taustalle ja jatkan matkaani.
Lapsena sitä
syötiin jouluaattona ja joulupäivänä. Varhaisesta lapsuudesta muistaakseni se
oli joulupäivän aterialle eli sille varsinaiselle jouluaterialle valmistettu
herkku. En itse syönyt sitä juuri koskaan. Joskus kyllä maistoin lähinnä muodon
vuoksi. Vaikka sen hajua inhosin, en
pannut pahakseni katsoa, kun muut sen ääressä nautiskellen herkuttelivat. Vielä
aikuisenakin vietin usein joulunaikaa vanhempien kotona. Tosin minulla on
sellainenkin hämärä muistikuva, että aikojen kuluessa vanhempani jättivät
lipeäkalan valmistamatta, kun se ei muille kelvannut. Ainakin nykyisin uskon
olevani perheitä, jossa vanhemmat voivat jättää lipeäkalan valmistamatta, koska
lapset inhoavat sen aiheuttamaa hajua. Tämä johtuu siitä, että lasten
päätäntävalta nykyperheessä on lisääntynyt. Näin perinne on pikkuhiljaa alkanut
menettää asemaansa. Nyt olen kuitenkin ollut havaitsevinani ja myös lukenut mediasta,
että lipeäkalaperinne on alkanut elpyä, esimerkiksi tämä juttu on neljän vuoden
takaa http://www.iltalehti.fi/ruoka/2010121712857386_ru.shtml). Elpymiseen saattaa
olla syynä myös valmistamisen helpottuminen.
Vanhempani
eivät ole enää tässä maailmanajassa enkä näin ollen ole enää vuosikausiin päässyt
palaamaan heidän kotinsa jouluisien tuoksujen ääreen. Näin myös lipeäkalan
tuoksu on jäänyt vain muistoksi. Monia vuosia elin sitä suuremmin kaipaamatta,
mutta nyt se on alkanut tuntua taas houkuttelevammalta. Syynä on kai se, että
iän lisääntymisen myötä alkaa etsiä kadoksissa olleita perinteitä, palata
juurilleen. On minulla eräs kokemus, josta tämä prosessi kai lähti liikkeelle. Taisi
olla pari-kolme vuotta sitten kun olin sisareni luona joulunaikaa viettämässä
ja hän tarjosi lipeäkalaa. Söin sitä pitkästä-pitkästä aikaa ja täytyy todeta,
että se maistui yllättävän hyvältä, miltei erinomaiselta. Olenko siis kokemassa
merkittävää eheytymistä joulun ikivanhoja perinteitä kohti?
Nyt
kun Lieksan mies kehuskeli nauttimaansa mikrolipeäkalaa, alkoi päässäni tuo
ajatus ottaa tuulta purjeisiin: entä jos minäkin! Hankkisinko jouluksi
lipeäkalaa? Asun 60-luvulla rakennetussa pienessä kerrostalossa. Jos joku
naapurini valmistaa ruokaa, tunnen sen kyllä aina sieraimissani. Eikä se
läheskään aina mikään nautinto ole. Nytpä voisin aiheuttaa naapureilleni
yllätyksen. Tässä olisi yksi helppo vaihtoehto: http://www.chipsters.fi/fi/ajankohtaista/herkuttele-lipeakalalla-modernilla-tavalla.
Ainakin sen mukaan lipeäkalan valmistus
(kypsennys) onnistuu kätevästi mikroaaltouunissa, saman lailla kuin
lieksalaistuttavani kertoi. Nyt sen päätän: aion ehdottomasti kokeilla. Ja
naapuritkin saavat sen tuta! Jottei tämä juttu mene yksipuoliseksi mainostamiseksi,
laitan vielä toisen linkin: http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/106984/Lipe%C3%A4kala%20ja%20Valkokastike%20helposti/.
Meillä
kotona lipeäkala oli alkuruoka. Sen jälkeen oli vuorossa laatikot, kinkku ja
ehdottomasti myös paisti. Lipeäkalaan kuuluu tietysti vitivalkoinen maitokastike.
Wikipedian sivusto ehdottaa vielä tarjoiluvaihtoehdoksi maustepippuria ja
imellettyä perunalaatikkoa. Totta kai pippuria tarvittiin makua antamaan, mutta
kyllä meidän kotona syötiin lipeäkalan kanssa keitettyjä perunoita. Wikipedian
mukaan kalaa liuotetaan etukäteen muutamia päiviä. Tästä minulla ei ole kotoani
muita muistikuvia kuin että ainakin edellisenä päivänä se oli liukenemassa.
Jatkan vielä
asian käsittelyä. Itse asiassa olen vasta innostumassa. Nyt tulee tunnustus,
josta kertominen tosin hävettää. Lapsena, nuorena aikuisena ja vielä vähän vanhempanakin
en tiennyt, mitä kalaa se lipeäkala oli. En ole koskaan ollut kalan ystävä enkä
ole liioin kalastanutkaan kuin pikkupoikana. Siksi asia kiinnosti minua kovin
vähän. Jouduin sitten aikuisena (ehkä jo opiskeluaikana) selvittämään
ulkomaalaisille mm. venäjäksi, millaisia ruokaperinteitä Suomessa on jouluna ja
tätä varten jouduin etsimään tietoa lipeäkalasta. Ja turskaahan se oli. Tätä
sanomaa olen sitten joutunut kertomaan lähinnä englanniksi ja venäjäksi eri
maalaisille ihmisille aina Venäjää ja Kiinaa myöten. Aina tämä ruokaperinteestä
kertominen on minulle tuskastuttava kokemus. Se ei kuulu vahvuuksiini. Mutta
palaan tuohon turskaan. Koin nimittäin tänään yllätyksen lukiessani wikipediasta,
että Suomessa nykyisin lipeäkala ei ole turskaa vaan 99-prosenttisesti se on kuivattua
molvaa. Koin tänään toisenkin yllätyksen. Nimittäin matkalla kauppahallin parturiin
kävelin kalatiskin ohi ja näin kyltin: ”Meiltä saa norjalaista turskaa
lipeäkalaksi”. En aio sitä kauppahallin tiskiltä ostaa, sillä uskon, että se
lipeäkala täytyy valmistaa pitemmän kaavan mukaan. Rupesin kuitenkin
miettimään, mikä merkitys lipeäkalan ystäville on sillä, onko kyseessä kuivattu
molva, turska tai ehkä seiti.
Tänään ajattelin mennä lounaalle Nevilleen (eli tänne: http://www.neville.fi/)
. Siellä oli tarjolla kuorrutettua uuniturskaa, jouluisia laatikoita,
joulukinkkua, paprikaista broileripataa ym. Halusin mennä varta vasten
maistamaan tuota turskaa. Halusin testata, löydänkö siitä lipeäkalan makua.
Havaitsin ensiksikin, että moni jätti sitä noutopöydästä ottamatta. Laatikot,
kinkku ja broileri olivat kyllä suosiossa. Minä otin ensin kalaa ja sen jälkeen
kinkkua. Laatikoita – varsinkaan lanttulaatikkoa - en pysty syömään refluxin
vuoksi. Eli tässähän edettiin kuin
lapsuuden kotona: ensin kalaa, sitten lihaa. Totean valittaen, että kalassa oli
tuttua makua, mutta sanan ”maku” käyttö tässä yhteydessä on väärä. Mielestäni
se kala oli mautonta, maun antoi kuorrutus. Nevillen kuorrutettu uuniturska oli
siis selkeä pettymys. Kinkku oli ihan OK. Ja jälkiruoaksi oli riisipuuroa. Otin
sitä pieneen jälkiruokakippoon. En olisi ottanut, ellen olisi huomannut
vieressä kanelia. Panin päälle tuhdisti kanelia ja nautin. Valitettavasti puuro
oli kylmää, mutta kanelia en ollut käyttänyt pitkiin aikoihin. Se toi lapsuuden
joulun mieleen samalla kruunasi lounaani. Kanelipuuroni oli myös protestini
tähän viestiin: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014121418927288_uu.shtml
.
Kyllä minä
sen muistan lapsuudestakin: lipeäkala on lähes mautonta. Makua tuo se valkoinen
kastike ja pippuri. Lisäksi oman elämyksensä tuo aterialautaselta nouseva lämmin
höyry. Ja kyllä siinä on kaikki aistit mukana: lautasella se valkean kirkkaana hivelee
silmiä, suussa se sulaa kuin joulun lämpöä sisuksiin levittäen ja se ”inhottava”
tuoksu kantaa sitä elämystä mukanaan vuodesta toiseen. Kun vielä vähän aikaa kirjoitan,
lähden jo huomenna lipeäkalaostoksille.
Odotan
yleisradion ykköskanavan joululahjavalvojaisia maanantai-iltana 22.12 klo 20.00
alkaen. Silloin ovat äänessä Risto Nordell ja Hannu Taanila. Herkkusuuna Taanila
ottaa ruoka-asiat aina esille, kun vain saa siihen tilaisuuden, ja samoin
Nordell tuntee musiikin lisäksi myös ruoanlaiton saloja. Itse asiassa hän
taitaa olla kalamiehiä, muistaakseni kesämökki on jossain meren rannalla
Länsi-Suomessa. Odotan mielenkiinnolla, tuleeko lipeäkala puheeksi.
Jätän
lipeäkalan nyt tähän ja siirryn kertomaan suhteestani kalaruokiin. Kalaruoka
sinällään ei ole kuulunut suosikkeihini. Syynä on se ikävistä kokemuksista.
Asuessani aikoinani Neuvostoliitossa sain kerran kalasta pahan ruokamyrkytyksen,
joka oli kokemuksena sen verran ikävä, että pitkään aikaan sen jälkeen en kalaa
suuhuni pistänyt. Kaiken lisäksi kalan
ruotoja en ole koskaan sietänyt. Lapsena hermostuin, kun hyvää oli mutta aina
jäi jokin ruoto kurkkuun kiinni, ja sitten yskiä retostelin pitkän aikaan
päästäkseni siitä eroon. Nykyisin ruodoista ei ole haittaa. Nuorempana Neuvostoliitossa
ne olivat jatkuvasti riesana. Paljon myöhemmin Kiinassa kala oli herkullista,
mutta voi niitä paksuja ja piikinteräviä ruotoja. Kiinalaiset selvisivät niistä
ongelmitta, mutta minä ylivarovaisuudessani tuskastuin, kun uskalsin pistää
suuhuni vain pikkumurusia.
Kiinassa
ruokaperinne eroaa kalan suhteen: kalaa syödään aterian lopussa, kun se
Suomessa on alkupuolella (jos ylipäänsä samalla aterialla tarjotaan kalaa ja lihaa).
Juhlapäivällisillä ruokaa on tarjolla hyvin runsaasti. Aloitetaan alkupaloista,
sitten siirrytään lihaan. Kun sitten on syöty lihaa eri muodossa ja ollaan
kylläisinä odottamassa jälkiruokaa tai ehkä jo poislähtöä, tuodaan pöytään
kokonainen kala. Sieltä jokainen lohkaisee palan varoen samalla ottamasta
mukaan niitä teräviä ruotoja. Ei millään jaksaisi, mutta maistaa täytyy ja
suussahan se sulaa. Paljon ei voi ruotojen takia ottaa, mutta kyllä siinä
vaiheessa on jo niin kylläinen, että makupalakin riittää. Loppuun tuodaan vielä
keitto ja sitten on hedelmän tai jonkin muun makean vuoro.
Kerran
minulla on ollut onni viettää perinteistä joulua bulgarialaisella maaseudulla
pienessä kylässä, kaukana suurten metropolien hälinästä. Se on ikimuistoinen
joulu - hauskaa yhdessäoloa, joka kesti koko jouluyön. Aloitimme alkuillasta. Tarjolla
oli vain kasviksia ja - ellei muistini petä - ennen puoltayötä pöytään tuotiin
myös kalaa. Ilmapiirissä oli suurta odotusta. Kun sitten koitti puoliyö, juhla vasta
alkoi. Televisiosta alkoi soida iloinen musiikki, riemu täytti mielet. Samalla
pöytä täyttyi liharuoasta. Ja sitä oli
varmasti riittämiin. Juhlimme ja tanssimme ja juovuimme ja nautimme väsyksiin
asti. Minulle se kaikki oli jotain aivan uutta. Siinä oli jotakin aitoa
perinnetietoisuutta. Suoraan sanoen kadehdin silloin bulgarialaisia. Tämän
rinnalla suomalainen joulun vietto tuntui vesittyneeltä.
Lipeäkalaa
odotellessa jatketaan päivä kerrallaan.
LISÄYS
16.12.2014
Risto
Nordellin facebook-sivulta https://www.facebook.com/pages/Risto-Nordell-musiikkitoimittaja/265922880093986
saa vahvistuksen yllä kirjoittamalleni toiveelle. Ohjelmassa puhutaan myös
lipeäkalasta. Muuten en tätä viestiä voi tulkita:
”Juuri saamani tiedon mukaan Nordell & Taanilan
joululahjavalvojaisissa 22.12. klo 20.00 2014 ovat läsnä muun muassa Johann
Sebastian Bach, lipeäkala, Clemens non Papa, härkäsimpunmäti, Aleksis Kivi,
Anders Ramsay, Lyypekin marsipaani, Sebastian Knüpfer ja joulun eksapostilario.”
Avataan
radio maanantai-iltana!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti