tiistai 30. joulukuuta 2014

Aleksei Navalnyi, Mihail Hodorkovski, Aleksei Kudrin…

Politologi ja toimittaja Maksim Shevchenko oli keskiössä edellisessä kirjoituksessani ja on myös tässä. Häntä on haastateltu Nakanune-lehteen, aiheena oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi (http://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksei_Navalnyi,  https://navalny.com/). Haastattelu on ilmestynyt eilen eli ennen tänään julkistettua tuomiota Yves Rocher –kosmetiikkayhtiöön kohdistuneesta kavalluksesta ja sitä seuranneita tapahtumia.

Haastattelun mielenkiintoisin pointti on Shevchenkon epäily, että maan hallintojärjestelmässä on henkilöitä, jotka määrätietoisesti toimivat Navalnyin rangaistusten puolesta vaikuttaakseen tällä tapaa Vladimir Putinin syöksemiseen vallasta. Kansa ajetaan kaduille osoittamaan mieltään ja uudelle venäläiselle Maidanille luodaan tällä tapaa kasvualustaa. Olihan Myös Kievin Maidan-mielenosoitusten takana Shevchenkon mukaan alun pitäen presidentti Janukovichin hallinnon virkamies. Tosin tämä mielenosoitus karkasi käsistä ja sen langat tulivat muiden käsiin.

Toinen tärkeä huomio koskee Aleksei Navalnyin roolia. Shevchenko katsoo hänen olevan lähinnä vain ”uhrilammas”, jonka taustalla tilannetta seuraavat varsinaiset toimijat: Mihail Hodorkovski (http://fi.wikipedia.org/wiki/Mihail_Hodorkovski) ja entinen Dmitri Medjedevin hallituksen talousministeri Aleksei Kudrin (http://akudrin.ru/ , https://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksei_Kudrin ). Toki Shevchenkokin myöntää kyseen olevan vasta spekulaatioista.

Muutos nousee joukkoliikkeistä, kun parlamentarismi on siihen voimaton. Viime aikojen tapahtumia ja kirjoituksia seuratessa tulee miettineeksi, miten taitavasti tai miten tyhmästi toimitaan niin joukoissa kuin niiden taustallakin, ohjissa ja ohjattavina.

Haastattelu löytyy osoitteesta http://www.nakanune.ru/articles/19876 . Se on ilmestynyt 29.12.2014. Haastattelua on lyhennetty ja jonkin verran muokattu.
…..

Kysymys: Mitä mieltä olette Navalnyista?

Maksim Shevchenko:
Tämä uusi Navalnyin tapaus on osa yritystä syöstä Putin vallasta, yritys luoda Venäjällä Maidan. Yves Rocher-tapauksen tuomio ei todellakaan ole kymmenen vuoden arvoinen, korkeintaan vuoden tai puolitoista. On aivan selvää, ettei tuollaista tehnyt henkilö ole yhteiskunnalle niin vaarallinen, että hänet voitaisiin panna kymmeneksi vuodeksi vankilaan.
Sen sijaan tämä tuomio tekee automaattisesti Navalnyista poliittisen marttyyrin, eräänlaisen trotskistin. Luulen, että tämä on tehty tarkoituksella. Se on suunniteltu niin, että Navalnyista voidaan tehdä eräänlainen ”poliittinen vankilakundi”.

Kysymys: Mutta ehkä häntä ei vielä panna suoraan vankilaan, olisiko mahdollista, että hän saa uuden ehdollisen tuomion?

Shevchenko:
On selvää, että kymmentä vuotta hän ei vankilassa tule olemaan. Mutta meitä voi odottaa valtava joukkokokous, joka vähitellen voi antaa kasvualustaa jollekin suuremmalle. On ymmärrettävää, että sekä syyttäjä että hänen syytteensä ja koko tämä draama tuomioineen on järjestelmässä mukana olevan eliitin työtä. Tuo eliitti haluaa syöstä Putinin vallasta ja sopia Lännen kanssa. On ymmärrettävää, että tämän eliitin mielestä Navalnyi on ehdottoman vaaraton toisinajattelija. Eihän hän mikään Udaltsov ole [ks. https://fi.wikipedia.org/wiki/Sergei_Udaltsov ].
Ja kun ylipäänsä perehtyy Navalnyin puheisiin, voi päätellä, että kyseessä on rohkea, urhea ja rehellinen henkilö. Hänen puheensa tekee todella vaikutuksen. Mutta jos hän puhuisi hänen yllään uhkaavan tuomion kontekstin ulkopuolelta, niin annan kunniasanani, että se hukkuisi tuhansien vastaavien tekstien joukkoon Grani.ru:n, Facebookin ja Livejournalin sivuilla. Ilman syyttäjän vaatimaa tuomiota Navalnyi olisi vain yksi sisäpiiriläinen.
Ja nimenomaan kymmenen vuoden tuomio vie hänet julkisuuteen ja ohjaa hänen puheensa historialliseen taustaansa, laittaa sen miltei samaan riviin Fidel Castron puheen ”Historia on antava minulle oikeutuksen” tai Maksim Gorkin romaanin Äiti loppukohtauksessa olevan Pavel Vlasovin puheen kanssa.

Kysymys: Eikö se voisi olla vain kohtalokas yhteensattuma, seurausta byrokratisoituneesta järjestelmästä, sen päättämättömyydestä tai muusta vastaavasta seikasta?

Shevchenko:
Kaikki tämä on poliittisteknologista postmodernia näytelmää, jonka taustalla on pyrkimys saada Putin vallasta. Se mitä syyttäjä vaatii, toimii vastoin Putinia ja valtakoneistoaan. Se on mielipiteeni, voin myös erehtyä. Mutta en mitenkään voi selittää itselleni muuten Navalnyin muuttumista tuollaisen parfyymien kavallusjutun takia jonkinlaiseksi neuvostodissidentiksi.
Ylipäänsä näinhän tehdään oranssivallankaappauksia. Yhteiskunnallis-poliittiselta kannalta merkityksettömistä henkilöistä, joilla ei ole mitään todellista sidettä eliittiin mutta jotka ovat vain manipulatiivisia konsepteja, tehdään keinotekoisesti poliittisia hahmoja. Se on jotakuinkin kuin ”nebesnaja sotnja” [http://nebesnasotnya.com.ua/en].
En usko, ettei syyttäjällä olisi ollut käsitystä, kenen asia on kyseessä ja kenelle hän on ajamassa tuomiota. En usko siihenkään, etteivätkö asiaa seuraavat henkilöt osaisi olla huomaamatta sen seurauksia.
Minä ymmärrän erinomaisesti tilanteen, jossa kaikki tämän tarinan yksittäiset osanottajat tajuavat, että Navalnyita ei saa pitää tällä tavalla esillä, mutta kuitenkin he tekevät sen.
Mutta on minulla toinenkin versio. Navalnyita pidetään esillä, jotta Hodorkovski voitaisiin minimoida. Navalnyihan ei ole todellisuudessa kukaan, vaikka hän itsessään onkin verrattain urhea ihminen. Mutta on selvää, että Hodorkovski on sata kertaa vaarallisempi.

Kysymys: Oranssivallankumouksista puheen ollen, me näemme, että niissä edellytetään olevan suuri joukko uusia johtajia, heitä on aina paljon, eikö vain?

Maksim Shevchenko:  
Hodorkovski ei ole vain johtaja. Hän on henkilö, jolla on yhteydet maailman eliitin korkeimpiin kerroksiin. Navalnyilla ei tällaisia yhteyksiä ole. Navalnyi on maailman eliitille kuin se tyttö Pakistanista, jolla ennettiin Nobelin palkinto. Hän on vain symboli, ei prosessin varsinainen subjekti. Hodorovski on varsinainen päähenkilö. Hän on jopa ohjaaja-näyttelijä, tai pelaaja-valmentaja, miten vain haluatte sen ilmaista.
On mahdollista – tältä jostakusta Venäjällä voi tuntua - että Navalnyin esilläpito on hyvä keino panna Hodorkovski syrjään. Minä en tällaista mahdollisuutta sulje pois.

Kysymys: Te puhutte, että meitä voi odottaa valtava mielenosoitus, jolla tulee olemaan kaikissa tapauksissa vakavia seurauksia. Mutta kuka tulee olemaan näiden seurausten käynnistäjä? Näet Navalnyihan menetti huomattavan osan kannatuksestaan Krimin jälkeen.

Maksim Shevchenko:
Kuka kannattaa Navalnyita? Eivät kansallismieliset, eivät vasemmistolaiset, se on järjestelmän liberaali luokka, joka vaatii tämän valtion olemassaolon lopettamista nykymuodossaan ja dialogia Lännen kanssa. Tämän luokan edustaja ja symboli on paljolti Kudrin.
Aleksei K.

Pankaa muuten merkille, kuinka kaksi vektoria muotoutuu yhteen. Kudrin esiintyy melkein päivä kuin päivä järjestelmää myötäilevillä, perusteellisesti pohdituilla ehdotuksilla osoittaen näin, että hän on ehdokkaana pääministeriksi tai jopa presidentiksi. Ei Javlinski, ei Kirienko, ei kukaan muu, vaan nimenomaan hän on järjestelmän poliitikko, jolla on henkilökohtaiset suhteet Putiniin. Kudrin edustaa käsikirjoituksessa järjestelmän sisäistä yksikköä. Navalnyi on vain pelkkä karitsa, jonka järjestelmän liberaalit aikovat uhrata. Heidän yläpuolella ulkomailla tilannetta seurailee Hodorkovski, joka on vaarallinen sekä Kudrinille että – ja nimenomaan - Navalnyille. Näet Hodorkovski on ihminen, joka on jo mukana maailman ”establishmentissä”. Hänet otetaan vastaan korkeimmalla tasolla, ei vain vieraana, vaan muiden rinnalla samanarvoisena.

Mihail H.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti