lauantai 15. huhtikuuta 2017

Pari muisteloa pääsiäislauantaista tanssikiellon ajalta

Pääsiäisestä nousee mieleen pari pikkutapausta 70-luvulta. Elettiin aikoja, jolloin välilauantaina ei ravintoloissa saanut tanssia. Asustelin tuolloin Oulussa. Ensimmäisestä jutustani minulla itselläni nousee mieleen eräs Junnu Vainion laulu, jonka esityksen voi nähdä täällä: https://www.youtube.com/watch?v=uG7sr6xdGcw. No, en sentään Dingoa tavannut mutta pari muuta julkkista kuitenkin. Toisessa muistelossa ollaan jo hartaammissa tunnelmissa.


Ensimmäinen muistelo


Elettiin 70-luvun puoliväliä. Oli välilauantai, pääsiäispäivän aatto, niin kuin tänäänkin on. Istuin illalla kaverini kanssa ravintola Seurahuoneella, kun ei ollut muutakaan tekemistä. Tuolloin oli voimassa ns. huvittelukielto. Tanssilavallekin oli kannettu asiakkaille pöytiä lähinnä kai vain merkiksi, että pysyisivät aloillaan. Muistaakseni tanssikielto koski jostain syystä ainoastaan tuota välilauantaita. Tuolloin ravintola Seurahuone sijaitsi Isollakadulla, jossain Heinäpään suunnassa.

Aika hiljaista oli ja vietimme aikaa jutellen, jossain baaritiskin lähellä nurkassa. Sitten paikalle tuli iltaa viettämään joukko ns. poppareita, joiden joukossa oli hyvin tuttu hahmo. Kyseessä oli Kirka ja hänen bändinsä.  Heillä oli pohjoisessa jokin keikkamatka ja kun lauantaina keikat oli kielletty, he tulivat istumaan iltaa. Tunnistin tuolloin eräitä bändin jäseniä, kun olin nähnyt heidän telkkarissa, ehkä Syksyn sävelessä. Ja paikalle ilmestyi myös Frederik, pitkä kaveri jonka hiustyyli toi miehelle pituutta lisää. Hänkin oli keikkamatkalla pohjoisessa. Istuimme aivan lähekkäin, kaverini vieressä oli joku Kirkan bändin jäsen.

Rupesimme kaverini kanssa kuiskuttelemaan, että osaakohan Kirka venäjää. voisin vaikka vähän jutella. Ehkä vuosi oli 1974, jolloin paraikaa olin miettimässä tulevaisuuttani ja venäjän opinnot oli kovasti suunnitelmissa. No kaverini ei arkaillut vain otti asian puheeksi vieressä istuvan bändin pojan kanssa.  Ja tämä esitti asian Kirkalle. Siinä vaiheessa minä menin täysin lukkoon. Saimme tietää, että kyllä hän jonkin verran puhuu (olisikohan oppinut mummoltaan). No, Kirka katsoi minuun päin, hymyili leveästi tuttuun tyyliinsä ja olisi ollut valmis muutaman sanan vaihtamaan. Sen verran oli hälyä, ettemme olleet kuuloyhteydessä enkä ujona kehdannut huutaa. Olisi pitänyt mennä lähemmäs ja paikka oli ahdas.  Olinhan tuolloin vasta 18-19-vuotias. Kirka oli kuitenkin kovan tason julkkis (ei kuitenkaan niin kova kuin myöhemmin 90-luvulla) ja meikäpoika häkeltyi tilanteesta niin, että tuskin olisin pystynyt sanomaan mitään, vaikka Kirka olisi tullut viereeni. Nyt se voi tuntua hassulta, mutta tuohon aikaan elettiin eri maailmassa.


Lisäys: Tarkemmin ajatellen vuosi on kuitenkin ollut 1975. Olin nähnyt Kirkan Euroviisukarsinnoissa, jossa hän esitti kappaleen Oh, New York rakkain. Tuolloin tuo ohjelma oli vielä tuoreessa muistissani, mistä syystä tunnistin osan bändin jäsenistäkin.  Pidin piisistä kovasti ja pidän edelleen. Sijoitus karsinnoissa oli viides. Kappale löytyy täältä: https://www.youtube.com/watch?v=lljsY_p2jcM. Erityisesti videossakin esiintyvä pitkäviiksinen kaveri oli jonkinlainen maamerkki, jonka Seurahuoneella heti tunnistin.

Lisäys 2: Muistini tarkentuu koko ajan. Kirka taisi lisätä, että bändissä oli joku ulkomaalainen (ehkä romanialainen) mies, joka osasi hyvin venäjää.
Kirka euroviisukarsinnoissa vuonna 1975



Toinen muistelo


Toinenkin muisto liittyy pääsiäislauantain iltaan, mutta tapahtui pari-kolme vuotta myöhemmin kuin edellinen tapaus. Menin erään toisen kaverini kanssa jostain ravintolasta seuraamaan Heinäpäässä sijaitsevaan ortodoksikirkkoon pääsiäisyön vigiliaa. Keskiyöllä tapahtuva ristisaatto oli tapahtuma, joka keräsi kansaa. Nytkin väkeä oli pilvin pimein, joista vain pieni osa ortodokseja. Moni oli kai tullut jostain kapakasta eivätkä he menneet sisälle kirkkoon. Menimme kaverini kanssa joksikin aikaa sisälle ahtaaseen kirkkosaliin. Takanamme seisoi viinantuoksuinen mies, joka lauloi hiljaa kuoron mukana muistaen hyvin sanat ja vigilian kulun. Hän oli punakka, arkisesti pukeutunut, hieman elämän kuluttama, keski-ikään kallistuva syrjäytyneen oloinen tyyppi, joka ilmiselvästi oli imenyt ortodoksisen perinteen äidinmaidostaan. Kun sitten jonkun aikaa seurattuamme lähdimme kirkosta, kaverini totesi, että ei kai siellä yleisön joukossa tainnut sen miehen lisäksi montaa muuta ortodoksia ollakaan. Miehen vilpitön olemus oli tehnyt myös kaveriini vaikutuksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti