lauantai 22. huhtikuuta 2017

Kun keskustelua ei ole, kun huudamme ohi

On aamuyö. Pari päivää kestänyt niskakipu häiritsee unta ja pitää hereillä, vaikka aamulla on matka edessä ja olisi noustava virkeänä ylös. Tässä tilanteessa kirpoaa hieman filosofista pohdintaa.

Kun mediassa keskustelusta on tullut toisten yli huutamista ja kilpalaulantaa (siinä määrin että olen käytännössä lopettanut ainakin YLEn tv-keskustelujen seuraamisen), niin olisi tarpeen tuoda esille Torsti Lehtisen esiin nostama kierkegaardilainen ajatus dialogista ja siihen liittyvästä keskinäisestä kunnioituksesta.

Søren Kierkegaard oli dialogisen filosofian alullepanija. Hän kirjoitti usealla nimimerkillä ja saattoi esittää teksteissään kritiikkiä omaa tekstiään kohtaan, rehellisesti ja avoimesti. Hän lähti siitä, että kukaan meistä ei kykene näkemään objektiivista todellisuutta. Jokainen rämpii omassa suossaan. Ainoa vaihtoehto tällaisessa tilanteessa on dialogi, jossa me kyllä sanomme mahdollisimman rohkeasti oman mielipiteemme, mutta samalla olemme nöyriä ja valmiita kuuntelemaan, miten joku toinen kokee asian.

Oman itsensä kanssa olisi hyvä harjoitella. Sitten kasvotusten toisten kanssa voisi aito vastavuoroisuuden ilmapiiri viedä edes jonkin verran tasaisempaan maastoon.


Nykyisin ihmistä hallitsee yhä enemmän minäminäminä-ajattelu. Mitä eväitä se antaa, kun kerran kaikki ei kuitenkaan palaudu itseeni?  Suljenko maailmani ulkopuolelle sen, mikä ei siihen taivu? Sinun lapsesi eivät ole sinun lapsiasi, totesi muinoin Khalil Gibran. Ei hän halunnut sanomisellaan rikkoa perheyhteyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti