sunnuntai 26. lokakuuta 2014

KAKSI ERILAISTA KIRJOITUSTA: FJODOR SHALJAPIN/ MENKÄÄ MOSKOVAAN!

Johdannoksi

Tämä alimpana oleva kirjoitus oli tarkoitus laittaa kommentiksi erääseen keskusteluketjuun, jonka alkuperäisestä kirjoituksesta huokui politikointia ja Venäjä-vastaisuutta. En kuitenkaan laittanut.
Laitan sen tähän. Samalla liitän samaan juttuun selostukseni Fjodor Shaljapinin kotimuseosta, josta olen aiemmin luvannut kirjoittaa. Jutussa on siis kaksi osaa. Syy, miksi laitan ne yhteen on se, että molemmissa käsittelen Shaljapinin kotimuseota.

Toinen kirjoitukseni sopii tähän yhteyteen siinäkin mielessä, että tämän jälkeen aion ainakin joksikin aikaa jättää Moskovan ja siirtyä muihin aiheisiin. Kulttuurista tykkään kirjoittaa eniten, mutta joskus sorrun politiikkaan.


I.                   Fjodor Shaljapin  - Федор Шаляпин

Tähän alkuun laitan museon kotisivujen osoitteen:  http://www.shalyapin-museum.org/ . Tunnustan, että sen tutkiminen on jäänyt hyvin vähälle. Tässä kirjoitan lähinnä muistitietoihin vedoten. Toki joitain vuosilukuja olen wikipediasta tarkistanut. Fjodor Shaljapinin kotimuseo sijaitsee USA:n suurlähetystön vieressä.

Shaljapin syntyi 1873  Kazanissa, kuoli 1938 Pariisissa leukemiaan. Hänen oli tuona vuonna laulaa vielä jäähyväiskonsertissaan, mutta terveys ei sallinut. Se, miten hänestä ylipäänsä kuin sattuman kautta tuli suuri laulajatähti, olisi tarinan arvoinen asia.

Museo oli minulle todella herkkä ja mieleen jäävä kokemus. Hän asui siellä aluksi italialaissyntyisen vaimonsa kanssa. Asuntoon tehtiin museotyöntekijän sanoin ”euroremontti”, maksajana italialainen puoliso. Asunto saatiin upeaan kuntoon. Sittemmin Shaljapin otti ns. ”jalkavaimon”, jonka kanssa hän asui Pietarissa susiparina. Hän ei kuitenkaan eronnut ensimmäisestään. Italiatar jäi Moskovaan ja muutti Italiaan vasta vähän ennen kuolemaansa. Taisi olla 70-lukua. Minulla ei valitettavasti ole hänestä tietoja. Museossa näin hänet valokuvassa. Hän oli upean näköinen valkotukkainen vanhus.

Vallankumouksen jälkeen Shalpajinin talosta tehtiin ns. kommunalka (yhteisasunto), jossa asui useita perheitä. Asunto meni luonnollisesti huonoon kuntoon eikä euroremontista jäänyt jäljelle mitään.  Shaljapin itse asusteli luonnollisesti muualla, eri puolilla maailmaa, mutta vaimo jäi Moskovaan ja asui vuosikauden tyttärensä kanssa toisessa asunnossa.

Myöhemmin asunto on kunnostettu museoksi. Tämä italialainen puoliso omisti elämänsä Shaljapinin muistolle myös tämän museon entistämistyössä.. Hän asui tyttärensä kanssa Moskovassa ja muutti takaisin synnyinmaahansa vasta vähän ennen kuolemaansa. Se taisi olla 70-lukua. Seuraavassa jutussani välittyy hieman tunnelmiani museokäynnistäni. Viittaan jutussani Mihail Glinkan romanssiin Comnenie ”Epäilys” (Сомнение). Sen voitte kuunnella täältä: http://www.youtube.com/watch?v=9oKEmVxOW6Q . Lukekaa juttu ja hiljentykää kuuntelemaan. Se on minusta juuri Shaljapinin esittämänä kauneimpia venäläisiä romansseja, mitä ylipäänsä voi olla olemassa. Sanat on tehnyt hieman tuntemattomampi runoilija Nestor Kukolnik. Olen yrittänyt suomentaa sanoja, mutta kykyni eivät ole siihen riittäneet. Shaljapinin ääni vie minut täysin mukanaan.

Loppuun voin kertoa yhden hauskan tapauksen museokäynniltäni. Olin kahden erään museon työntekijän kanssa, joka osoittautui aivan ihanaksi ihmiseksi. Siellä oli oikein hieno nojatuoli, johon oli kiinnitetty tuhkakuppi. Opas kertoi, että Shaljapin tupakoi hyvin paljon ja siksi tuhkakuppi täytyi olla aina paikallaan. Minä lähes huudahdin hämmästyksestä: ”Miten on mahdollista, että hän tupakoi! Eikö hänen äänensä kärsinyt?” Oppaani vastasi hyvin tyynenä: ”Mutta hänhän oli basso!”

Lisää tietoa Shaljapinista saa myös täältä:  http://fi.wikipedia.org/wiki/Fjodor_%C5%A0aljapin .
 
Shaljapin haudattiin Pariisiin, mutta myöhemmin hänen maalliset jäännöksensä on siirretty Novodevitshin hautausmaalle. Tämän muistomerkin äärellä moni kävijä hiljentyy.

II.                 Menkää Moskovaan, joka pursuaa aivan huippuluokan kulttuuria, upeita nähtävyyksiä.

Musiikin ystävät, menkää konservatorioon. Siellä on lähes joka ilta aivan huippuluokan esityksiä. Menkää Fjodor Shaljapinin kotimuseoon. Tapaatte sivistyneitä, musiikkia arvostavia virkailijoita. Tutustukaa aikansa todellisen laulajatähden kovia kokeneeseen asuntoon, joka on saatu entisöityä upeaan kuntoon. Kuunnelkaa siellä museon ihastuttavassa pienessä konserttisalissa, kun Shaljapin laulaa vaikka Glinkan romanssin Сомнение (Epäilys) ja hiljentykää. Ihailkaa Shaljapinin rooliasuja. Katselkaa niitä ihmeellisiä lahjoja, joita hän on saanut. Todetkaa sekin, miten hänen nimeään käytettiin räikeästi hyväksi hyvin myyvänä brändinä. Jos osaatte venäjää, saatte virkailijoilta kuulla Shaljapinista tietoa, mitä muualta ette kuule. Lukekaa itse lisää, sillä kaikkea eivät hekään halua kertoa. 
Shaljapinin muistomerkki aivan kotimuseon läheisyydessä

Tai tutustukaa Bulgakovin paikkoihin. Hänen asuntonsa («нехорошая квартира») vuosina 1921-1924 on varmasti näkemisen arvoinen. Käykää Nikolai Gogolin kotimuseossa ja kokekaa senkin ainutkertaisuus. On siellä myös Mihail Lermontovin isoäidin asunto (tunnettua Stolypinin sukua), joka toimii nykyisin runoilijan kotimuseona. Siellä runoilija Lermontov asui opiskeluaikanaan kolme vuotta. Ihailkaa hänen piirroksiaan ja maalauksiaan. Uskomattoman hyviä töitä! Ulos mentyänne älkää vielä kiirehtikö Dom knigi –kirjakauppaan tai sporttibaariin. Katselkaa vasemmalle. Siellä rauta-aidan välistä pilkottaa kuvanveistäjä Aleksandr Rukavishnikovin hylättyjä töitä, jotka oli aikoinaan suunniteltu Patriarkan lammen puistoon, jonne suunniteltiin laajamittaista Mihail Bulgakovin muistomerkkikokoelmaa. Se jäi toteutumatta, ja ihan demokraattisin perustein.

Katsokaa ympärillenne. Käväiskää välillä vaikka olutravintola Zhigulin ”karvalakkipuoleen” syömään, nauttimaan sitä aidointa venäläistä Zhigulevskoje-olutta ja katsomaan vaikka jalkapalloa. Hienompien ravintoloiden ystäville löytyy muita paikkoja. Kyllä paikkoja riittää. Tarjolla on myös teatteria, monenlaista ja moneen makuun: kokeilevasta perinteiseen. Viihdettäkin löytyy. Moskova vilisee kansainvälisiä tähtiä, vaikka täällä yritetäänkin kiihottaa kaikkia boikottiin.


Novodevitshin hautausmaa: tuntemattoman henkilön hauta

Hiljentymään voi mennä vaikka Novodevitshin luostariin ja varsinkin hautausmaalle. Siellä on runsaasti kuuluisuuksien hautoja, mutta ihailtavaa riittää myös tuntemattomien vainajien muistoksi pystytettyjen muistomerkkien äärellä. Vain pieni varoituksen sana: siellä hautausmaalla on vielä vanhanmalliset wc:t.
Lähikuva yllä olevan haudan muistomerkistä. Mielestäni se on Novodevitshin hautausmaan kaunein muistomerkki. Omaisille tässä lepää heidän kaunein muistonsa.


1 kommentti:

  1. Kaiho nousi kun luin tätä Shaljapinin laulaessa Yle 1:ssä.

    VastaaPoista