sunnuntai 26. lokakuuta 2014

UKRAINAN PARLAMENTTIVAALIT 26.10.2014

Ukrainen parlamentti

Keskityn kirjoituksessani Ukrainan ennenaikaisten parlamenttivaalien vaaliasetelmiin. Kerron vähän vaaliprosessista. Vaaleissa on vaalipiirejä ja sitten on yhden mandaatin paikkoja. En oikein hallitse tätä puolta.

Parlamenttiin (Korkein Rada) valitaan 450 edustajaa. Puolet valitaan ns. listavaalin pohjalta, toinen puoli äänestäjien suoralla vaalilla. Vaaleissa on 5 prosentin äänikynnys. Kansanedustajaksi voidaan valita 21-vuotias äänivaltainen Ukrainan kansalainen, joka on asunut maassa 5 vuotta.

Ennenaikaisista vaaleista päättää maan presidentti. Edelliset vaalit pidettiin lokakuun viimeisenä sunnuntaina 2012. Yleensä vaalit pidetään lokakuun viimeisenä sunnuntaina.

Vaaleissa valittu edustaja antaa juhlallisen valan. Jos kieltäytyy valasta, valinta evätään. Valassa ei ole käsittääkseni mitään erikoista. En ymmärrä, miksi joku voisi siitä kieltäytyä.

Ukrainan korkein rada (parlamentti) käyttää maassa ylintä lainsäädäntävaltaa.

Nyt parlamenttiin valitaan vain 438 kansanedustajaa.  Krimin niemimaalla ja Sevastopolilla on 12 mandaattia, mutta ne ovat liittyneet Venäjään eivätkä näin ollen ole asettaneet ehdokkaita eivätkä osallistu vaaleihin. (Huom. katso korjaus ja lisäys alla)

Kaiken kaikkiaan vaaleissa on 3468 rekisteröityä ehdokasta.

On epäselvää, voidaanko vaalit toteuttaa Donetskin ja Luganskin alueilla sotatilan vuoksi. Virallisesti on ilmoitettu että 11 vaalipiirissä Donetskin alueen 21 vaalipiiristä ja 4 vaalipiirissä Luganskin alueen 11 vaalipiiristä vaalit voidaan toteuttaa.

Nykyvaalit verrattuna vuoden 2012 vaaleihin eroavat siinä, että kaikki vaaleihin osallistuvat ´kannattavat Ukrainan integraatiota Eurooppaan, vallan desentralisaatiota ja myös maan puolustuskyvyn vahvistamista. Yhdessäkään vaaliohjelmassa ei ole ehdotettu venäjän kieltä toiseksi valtiolliseksi kieleksi.

Viimeisten kyselyjen mukaan kuudella puolueella on mahdollisuus tulla valituksi parlamenttiin. Ne ovat Petro Poroshenkon liittoutuma, Radikaali puolue, Batkivshtshyna, ”Civil position” (Гражданская позиция), ja Vahva Ukraina (”Strong Ukraine”, Сильная Украина).

Petro Poroshenkon liittoutuma saisi ennusteiden mukaan 25 %. Kyseessä on listavaali ja listan
kärjessä on Kiovan kaupuginhallituksen puheenjohtaja, nyrkkeilijä Vitali Klitshko. Hän ei kuitenkaan aio ottaa parlamentaarikon paikkaa vastaan. Nimi on siis laitettu listaan taktikointimielessä.

Puolueen listassa kymmenen ensimmäisen joukossa on mm. Krimin tataarien johtaja Mustafa Dzhemilev. Ehdokkaiden joukossa on useita ns. oranssin vallankumouksen aikaisia Poroshenkon ystäviä ja työtovereita. Ja ehdokkaana on myös Poroshenkon poika Aleksei. Ehdokkaina on myös hyvin paljon tunnettuja toimittajia.

Pääministeri Jatsenjuk päätti mennä vaaleihin Kansanrintaman nimissä, kun neuvottelut yhteisestä liittoutumasta presidentin kanssa kariutuivat. Venäläinen Ria Novosti korostaa, että Jatsenjukin puolueen ohjelmassa keskeisenä teemana on Venäjän aggression vastustaminen. Puolueen listoilla on paljon nykyisiä parlamentaarikkoja ja ministereitä. Kymmenen ensimmäisen nimen joukossa on parlamentin puhemies Aleksandr Turtshinov, Maidan-aktivisti ja toimittaja Tatjana Tshernovol sekä lisäksi muutama merkittävä media-alan johtaja ja pataljoonan komentaja.

Jatsenjuk tuntuu korostavan Ukrainan säilyttämistä yhtenäisenä sekä maan vapauttamista ”vieraiden valtojen  joukoista ja terroristeista”.

Timoshenkon Batkivshtshynan kannatus on viime aikoina laskenut. Lisäksi siinä on tapahtunut hajaannus. Timoshenko tuntuu korostavan liittymistä NATO:on tai ainakin kansanäänestyksen järjestämistä siitä. Timoshenko on viime aikoina kritisoinut presidentin toimia Itä-Ukrainan konfliktissa. Puolue kannattaa kovempia otteita ja sitä onkin kutsuttu ”sodan puolueeksi”.

Entinen Janukovitshin  Alueiden puolue ei osallistu vaaleihin. Jotta se ei jäisi poliittisesti unohduksiin, sen entiset jäsenet päättivät yhdistää voimansa ja loivat puolueen Oppositioliittoutuma (Оппозиционный блок). Sen johtajaksi tuli entinen varapääministeri ja Nikolai Azarovin hallituksen energiaministeri Juri Boiko. Listalla on entinen varapääministeri Aleksandr Vikul, entinen Harkovin alueen kuvernööri Mihail Dobkin,  Miljardööri Vadim Novinski, entinen sosiaalipolitiikan ministeri Natalia Korolevskaja jne.

Ria Novosti toteaa, että vaikka puolue korostaa olevansa oppositiovoima vallanpitäjille, sen vaaliohjelma muistuttaa paljon Petro Posroshenkon rauhan suunnitelmaa. Ohjelmaan kuuluu kansallinen rahansuunnitelma, laittomien ryhmittymien aseidenriisunta, maan keskusvaltaisuuden hajoittaminen (desentralisaatio) ja mm. oikeusreformi. Totta kai puolueella on keskeisenä huolena myös Maidanin sekä maan itä- ja Kaakkoisalueiden järjestämisessä.

Kuinka paljon edustajanpaikkoja nämä entiset Alueiden puolueen ehdokkaat sitten saavat? Ennakkolaskelmien mukaan niiden on laskettu saavan idästä 20 % (minulle jäi epäselväksi, mikä instituutti näin on laskenut). Sosiologit puolestaan laskevat prosentiksi vain 6.

Sitten Ria Novosti esittelee vielä eräitä pieniä ryhmittymiä, kuten Oikea sektori. Niiden osuus näyttää jäävän tosi pieneksi. Toki niistä saattaa mennä ehdokkaita läpi juuri näiden yhden mandaatin paikkojen kautta. Korostan, että tämä on minun oma arvioni. 

Ukrainan kommunistinen puolue on sitten aivan oma tarinansa. Kesällä mm. tässä uutisessa kerrottiin, että sen toiminta kiellettiin Ukrainan parlamentissa: http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/3205313/kommunistien-toiminta-kiellettiin-ukrainan-parlamentissa. Puolue on kuitenkin mukana vaaleissa.

Oikeistolaisen Svobodan edustajat yrittävät raahata kommunistien puheenjohtajaa ulos istuntosalista.


Ukrainan kommunistisen puolueen johtaja Petro Simonenko


On vielä olemassa puolue nimeltä Internetpuolue. Siinä on ehdokkaana mm. Darth Vader. Siitä voi jokainen lukea Iltalehdestä: http://www.iltalehti.fi/ukrainan-kriisi/2014102518774425_uk.shtml .
Puoluejohtajien kuviin voi tutustua täältä: http://ria.ru/photolents/20141020/1028776135_1028772331.html

Lähteitä:

http://ria.ru/world/20141002/1026538113.html

KORJAUS:
En ala muuttaa tekstiä vaan laitan korjauksen loppuun. Tämän lähteen mukaan parlamenttiin valitaan 424 edustajaa. 199 valitaan yhden mandaatin vaalipiireistä ja 225 puolueiden listoilta.
Lähde: http://ria.ru/world/20141025/1030109138.html . Lähde on tuorein.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti