maanantai 6. lokakuuta 2014

VENÄJÄSTÄ JA SUOMEN VENÄJÄPOLITIIKASTA - Heikki Talvitie Keravan kirjastossa 17.9.2014

Hannu Taanila
Hannu Taanilalla on tapana järjestää Keravan kirjastossa keskustelutilaisuuksia otsikolla Taanilan tunti.  Keskiviikkona 17. syyskuuta Taanilan vieraana oli Venäjä-tuntija suurlähettiläs Heikki Talvitie. Olisin mielelläni mennyt paikalle kuuntelemaan, mutta Kerava on kovin kaukana asuinpaikastani ja muitakin esteitä sattui tuolloin olemaan. Onneksi Arhi Kuittinen nauhoitti tilaisuuden ja latasi sen Youtubeen.  Se on katsottavissa täällä: http://www.youtube.com/watch?v=Ks0OUEop388 . Kuittinen on myös kirjoittanut mallikkaan johdannon ja esitellyt vieraan, joten en viitsi sitä toistella. Hänellä on lyhyt esittely myös blogissaan http://finnsanity.blogspot.fi/2014/09/heikki-talvitie-ja-hannu-taanila-venaja.html . Olen sieltä lainannut yhden valokuvan.

Tässä on tarkoitukseni esitellä joitain olennaisia kohtia haastattelusta. Jonkin verran olen myös itse kommentoinut Talvitien näkemyksiä. Kaiken tietysti voi kuulla itse. Alun perin halusin kerätä haastattelun ydinkohtia. Loppujen lopuksi siitä tuli aika pitkä. Tämä oli minun tapani työstää tätä tärkeää keskustelua. Toivottavasti se auttaa myös muita.

Keskustelu oli hyvin antoisa ja läpi haastattelun tuli esiin mielenkiintoisia näkökulmia ja väliin rohkeitakin kantoja, joita Suomen riippumattomana pidetty yleisradio ei tohdi tuoda esiin. Ja jos tohtiikin, niin kiirehtii heti monen ”asiantuntijan” suulla torjumaan kannat ja tuomaan korostetusti esille EU- ja amerikkalaismielistä ”toista totuutta”.

On erittäin tärkeää, että tutustutaan erilaisiin kantoihin ja käsitellään asioita monipuolisesti. Yleisradion, MTV:n ja muun suomalaisen median uutisointi on keskittynyt yksipuolisen EU-kannan esilletuontiin. Taustat huomioonottavaa lähdekritiikkiä ei tunnu olevan. Epävarmoja lähteitä ei aseteta kyseenalaiseksi. Näin Yleisradio antaa ymmärtää, että ”Venäjä on valmistellut Krimin valtaamista jo yli kymmenen vuotta” tai että ”pian oltaisiin myös Suomi valtaamassa”. Lisäksi Venäjää ymmärtävät mielipiteet leimataan helposti ”trolleiksi”.  Yleisradiossa pyörii valitettavan ammattitaidotonta porukkaa. On tärkeää tuoda vastapainoksi esiin erilaisia kantoja.

Olen itse asiassa Venäjän median kautta päässyt selville myös monista kriittisistä äänistä myös Euroopan unionin sisällä. Näiden kantojen esilletuontia suomalainen media välttelee. Esimerkkinä voisin mainita vaikka Tshekin kriittiset kannat.

Haastattelun aluksi Talvitie selvittää hieman taustoja Ukrainan tapahtumille ja Venäjän toiminnalle. Tämä johdantopuhe on mielestäni erinomainen. Se pitäisi jokaisen Ukraina-uutisia seuraavan tietää. Talvitie viittaa  Etelä-Ossetian konfliktiin, Venäjän ja Georgian sotaan sekä Kosovon itsenäistymiseen Serbiasta.  Kosovon itsenäistymistä vuonna 2008 perusteltiin sillä, että se oli kokenut sortoa Serbian alaisuudessa. Kosovon kysymys osoittaa monien mielestä kaksoisstandardien olemassaolon maailmanpolitiikassa, koska vastaavana pidetty Krimin irtautuminen Ukrainasta on torjuttu.

Olen valinnut haastattelusta reilut kymmenen mielenkiintoisena pitämääni kantaa ja kohtaa. Muutamaan kohtaan olen laittanut myös oman kommenttini.
Heikki Talvitie

1)      Mitä Hruštšev lahjoitti ja kenelle?

Talvitie toteaa, että huoli Krimillä sijaitsevan Sevastopolin laivastotukikohdan turvallisuudesta kärjistyi Maidanin tapahtumien laajentuessa. Kun Ukrainasta hävisi järjestys kokonaan, niin Sevastopolin ongelma pystyttiin ratkaisemaan. Toki asiaa oli valmisteltu, koska Sevastopolin asema oli koettu uhaksi jo aikaisemmin Viktor Juštšenkon ollessa Ukrainan presidenttinä vuosina 2005 - 2010. Kun Janukovitš voitti vaalit vuonna 2010, asia tuntui olevan järjestyksessä, mutta  Talvitien sanoin ”kun anarkia Maidanilla alkoi, niin se merkitsi sitä, että Sevastopolin turvallisuus hävisi kokonaan.”

Mielestäni mielenkiintoisimman asian Talvitie kertoi Nikita Hruštševista. Samaan aikaan kun hän lahjoitti Ukrainalle Krimin niemimaan, hän ”antoi Kazakstanille koko sen ylätasangon, jonka Pietari Suuri oli valloittanut ja tänä päivänä tällä ylätasangolla on koko Venäjän avaruussysteemi”. Talvitie tarkoittaa Baikonurin avaruuskeskusta, jossa  sijaitsee Venäjän avaruusjärjestön avaruusalusten laukaisukeskus. Kyseessä on Wikipedian mukaan maailman vanhin ja suurin avaruuskeskus. Talvitie jatkaa:

”Minusta ei voi ajatella niin, että Kazakstan yhtäkkiä sanoisi, että nyt vaan lähdette pois. Nazarbajev on viisas mies, mutta mitä Nazarbajevin jälkeen tulee. Voidaan odottaa aika tavalla tämänkaltaisia kriisejä.”

Kommenttini:

Ehkä USA kiinnittääkin seuraavaksi huomionsa Kazakstaniin. Nursultan Nazarbajev on ollut maan presidenttinä vuodesta 1991 eli itsenäistymisestä lähtien. Hän on nyt 74-vuotias (synt. vuonna 1940). Vallanvaihto tapahtuu lähitulevaisuudessa. En ole seurannut paljoakaan Kazakstanin tilannetta, mutta Nazarbajevin jälkeen voivat vainotuiksi joutuneet toisinajattelijat nousta jälleen poliittisille barrikadeille ja konflikteja on odotettavissa. Yhdysvaltoja kiinnostavat ainakin maan öljykentät.

2)      Itä-Ukrainan merkitys Venäjälle

 Lyhyessä lisäyksessään Talvitie kommentoi hieman myös Itä-Ukrainan merkitystä Venäjälle: ”Lisäksi Itä-Ukrainassa on valtava sotateollisuus, joka työskentelee Venäjälle ja joka on Venäjälle aivan välttämätön.” Tätä en pysty kommentoimaan. Luulin itse, että sillä on Venäjälle vain vähäinen merkitys.

3)       Kaikki valehtelevat ja provokaattoreita riittää

Talvitie korostaa, että ei kannata uskoa mitä tahansa propagandaa. Annetaan ymmärtää, että kukaan ei halua taistella ketään vastaan, ei varsinkaan oman maan kansalaisia tai veljeskansaa vastaan. Kuitenkin taisteluja käydään. Vastustajia vain nimetään milloin ”fasisteiksi”, milloin ”terroristeiksi”. Euroopan unionikaan ei halua osallistua sotaa, mutta haluaa kuitenkin Ukrainan Euroopan unionin jäseneksi. Myös USA on ollut Talvitien mukaan CIA:ta myöten mukana Ukrainassa jo Maidanin tapahtumista lähtien. ”Kaikki valehtelevat niin että korvat heiluu ja Suomen lehdistö on kykenemätön hankkimaan senkaltaista tietoa, jolla tekisi jotain operatiivisesti…”

Yleisökysymykseen Talvitie selventää kantaansa. Kanta on mielestäni yllättävän raju:
Yhdysvallat on koko Kiovan kuvion takana. Siellä on CIA ym. … mutta ei sotilaita, koska he eivät todellakaan halua ruveta venäläisten kanssa sotimaan.” (miksi eivät halua, siitä alempana)
Kyyninen lisäys on tämäkin:  ”Porošenko ei halua taistella omia kansalaisiaan vastaan, vaan hän taistelee terroristeja vastaan, joita hän on tuhonnut jo 2 ja puoli tuhatta.”

Kukaan ei halua sotaa, mutta kaikki sotivat tai kärjistävät ilmapiiriä. Talvitie tiivistää osoittaen tilanteen ristiriitaisuuden. Hänen mukaansa on kauhean paljon provokaattoreita, jotka haluavat, että tilanne kärjistyisi.

Samassa yhteydessä verrataan Ukrainan kriisiä I maailmansotaan, joka sai alkunsa naurettavan vähäpätöisestä asiasta. Talvitie korostaa, että ihmiset eivät ole oppineet menneisyyden sodista mitään.

4)      Suomella ei ole omaa Venäjän politiikkaa

 Suomen ja Venäjän suhteiden viimeaikainen kehitys sai aikaan pitkän vuodatuksen. Kehityshän on ollut Kekkosen ajoista lähtien surkeaa. Talvitie ylistää Kekkosta, joka loi suhteet aivan päätöksenteon ytimiin. Ministeritaso ei riittänyt, vaan piti mennä NKP:n politbyroohon asti. Tämä oli hyvien suhteiden edellytys. Nykyisin ministerit ja ministeriöiden virkamiehet välttelevät kontakteja. Suhteet ovat siis täysin tyrehtyneet. Pääministeri A. Stubb toteaa jossain yhteydessä, että Suomen ja Venäjän suhteet ovat ”mutkattomat”. Tämä moniselitteinen sana aiheuttaa salissa naurunpurskauksia.
Monesti vähätellään Kekkosen toimia, mutta esimerkiksi ETYK-kokouksen aikoihin Suomi oli itsenäinen ulkopoliittinen toimija. Suomi käytti tilannetta hyväkseen ja Suomea kuunneltiin. On täyttä pötyä väite, että Kekkonen olisi ollut Neuvostoliiton ohjauksessa. Monet faktat kertovat aivan päinvastaista. Talvitien mukaan Kekkosen aikaan Suomi oli suvereeni valtio, Euroopan unionissa me olemme hyvin pieni tekijä.

Nykyisin Suomella ei ole enää omaa Venäjä-politiikkaa.  Hannu Taanila kertoi esimerkin Paavo Lipposen Yhdysvaltain vierailusta. Kun USA toivoi, että Suomi voisi laajan Venäjän-tuntemuksensa ansiosta toimia välittäjänä USA:n ja Venäjän välillä, Lipponen joutui toteamaan, että ”Suomella ei ole enää omaa Venäjän politiikkaa”.

Talvitie luonnehtii EU:n ja Suomen suhteita leikkisästi ottamalla esimerkin Pekka Töpöhännästä. Olen kyllä hänestä joskus lapsena kuullut, mutta en valitettavasti tällä hetkellä tiedä kirjan sankareista yhtään mitään. Onneksi netistä saa vähän apua: http://fi.wikipedia.org/wiki/Pekka_T%C3%B6p%C3%B6h%C3%A4nt%C3%A4 .  Yritän muistini varassa selvittää Talvitien kantaa. Kirjassa on kolme hahmoa: Monni, Pilli ja Pulla. Monni on paha kissa ja Pilli ja Pulla aina toistavat kaiken mitä Monni sanoo. Pulla toistaa sanatarkasti, Pilli toistaa saman hieman eri sanoja käyttäen. Talvitie yhdistää tämän EU:n ja Suomen suhteeseen. Suomi on kuin Pilli. Me toistetaan, mitä EU (Molli) sanoo, mutta pikkuisen eri sanoin.

Talvitie kiteyttää lohduttomat näkymät:

”Me ollaan päästy siihen mitä halusimme: lännen syliin. On siellä joitakin arvoja, joihin olemme halunneet liittyä, mutta kyllä meidän pitää tajuta, että meidän tilanne on aika heikko.  Me ollaan rajalla ja koko tuo järjestelmä päättää meidän puolesta mikä on meidän suhde Venäjään.”

5)      Oppi erilaiset yhteiskunnalliset järjestelmät omaavien valtioiden yhteiselosta

Sitten Talvitie kertoo asiasta, joka löytyy myös tämän Etelä-Suomen Sanomien kirjoituksen lopusta: http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2014/09/21/heikki-talvitie-ideologia-varittaa-jalleen-suomen-ja-venajan-suhteita
Minä lainaan tässä kuitenkin Talvitietä. Laitan sen lainausmerkkeihin, vaikka ei se täysin sanatarkka lainaus ole. Olen kuitenkin pyrkinyt tuomaan asian esille:

”Kun aikanaan Neuvostoliitto pyrki maailman hegemoniaan, niin että meistä kaikista piti tulla sosialisteja. Suomi sanoi, että ei me viitsitä ruveta eikä meistä tullutkaan sosialisteja. Kun sitten huomattiin, että ei tästä maailmanvalloittamisesta tule mitään, niin ne keksi opin yhteiskuntajärjestelmiltään erilaisten valtioiden rauhanomaisesta yhteiselosta. Siitä tienasi puolueeton Suomi. Siitä alkoi yhteistyö, joka todella hyödytti meitä ja johon meidän puolueettomuuspolitiikkamme aika pitkälle perustui .
Nyt voimaan pantujen pakotteiden taustalla on kaksi argumenttia, jotka meidän johtajamme ovat sanoneet. Toinen on se, että ne [Venäjä] eivät jaa meidän arvojamme.  Toinen on se, että ne [Venäjä] miehitti Krimin eli se on kansainvälisen oikeuden vastainen teko – niin kuin olikin. Mutta kansainvälisessä oikeudessa on kuitenkin alaparagrafi, että jos jotakin kansanosaa sorretaan, niin sillä on oikeus itsenäistyä. Länsi on hieman huolimattomasti referoinut tätä kansainvälisen oikeuden klausuuria ja venäläiset eivät osaa käyttää hyväkseen sitä klausuuria kansainvälisen oikeuden piirissä. Nämä ovat ne argumentit, joilla  pakotteet on pantu voimaan. Ja kyllä niissä suurin syy on ideologinen panostus. Suomen ja Venäjän suhteisiin on jälleen tuotu ideologia. Ne on länsimaiset arvot, jotka pitäisi ympätä sinne Venäjälle ja siitähän ei näytä tulevan mitään. Minä esitän, että länsi esittäisi nyt opin yhteiskuntajärjestelmältään erilaisten valtioiden rauhanomaisesta rinnakkaiselosta.

Kommenttini:

Tässä Talvitien mielenkiintoisessa puheenvuorossa on muutama kohta, joita haluaisin itsekin korostaa.

”Oppi yhteiskuntajärjestelmältään erilaisten valtioiden rauhanomaisesta yhteiselosta” on tietysti Neuvostoliiton ajan retoriikan ironista jälkikäyttöä, mutta siihen sisältyy idea moninapaisesta maailmasta. EU ja USA pyrkivät yksinapaisuuteen, jossa kaikkien pitäisi hyväksyä eurooppalaiset ja amerikkalaiset arvon. Ongelma on ongelmallinen, sillä ei Euroopan unionin valtiotkaan jaa samoja arvoja, minkä myös Talvitie toteaa. EU tosin pyrkii jäsenvaltioita sitovalla lainsäädännöllään vaikuttaa myös ”arvoihin”. Mielestäni tähän keskusteluun ”yhteisistä arvoista” liittyy USA:n valtapoliittisia pyrkimyksiä. Kun Suomen presidentti toteaa, että ”me jaamme samat arvot USA:n kanssa”, niin kyllä siinä minunkin hälytyskellot soi. Todetaan vielä, että kannatan Talvitien ajatuksia.

Toinen kohta, johon kiinnitin huomioni on tämä: ”…venäläiset eivät osaa käyttää hyväkseen sitä klausuuria kansainvälisen oikeuden piirissä”. Se on mielenkiintoinen asia. Yllä jo totesin, että Kosovo itsenäistyi tämän klausuurin perusteella. Miksi Venäjä ei käytä samaa perustetta?

6)      Propagandasodasta

Tämä kohta liittyy oikeastaan jonkin verran myös edelliseen, mutta erotin sen kuitenkin omaksi kohdakseen.

Venäjä ei tietenkään alistu USA:n ja EU:n ajaman yksinapaisen maailman alle. Siitä seuraa vain propagandasota, jossa kärjistetysti ilmaisten Venäjä halutaan demonisoida: Venäjä on paha, Eurooppa on hyvä. Talvitien mukaan Suomi on joutunut ideologiseen pakkopaitaan, mutta maailma ei ole näin mustavalkoinen.

Heikki Talvitie:

Kylmässä sodassa meillä oli kaksinapainen maailma. Me selvittiin siitä ja Neuvostoliitto oli toinen supervalloista. Sitten tuli yksinapainen maailma. Jenkit rupesivat hyökkäilemään joka suuntaan…   Nyt on kolminapainen maailma (Yhdysvallat, Venäjä, Kiina). Tämähän olisi loistava mahdollisuus päästä briljeeraamaan, mutta kun ei osata enää peliteorioita.

Talvitien mukaan Venäjää ajetaan nurkkaan, ja siitä kärsii pieni Suomi.

”Meidän johtajamme eivät uskalla enää tehdä venäläisten kanssa diilejä. Jos tehdään diilejä, niin nehän [venäläiset] saa vaikutusvaltaa. Onhan se kauheaa jos me mennään atomivoimala tilaamaan Venäjältä. Nehän saa vaikka mitä vaikutusvaltaa.”

Tämän päälle Talvitie kertoo tv-keskustelusta, jossa yleisradion toimittaja kauhisteli sitä, kun Suomi on tilaamassa Venäjältä ydinvoimalaa, jossa kaiken lisäksi venäläiset olisivat vähemmistöosakkaana. Talvitie totesi, että olisihan se hyvä saada Suomeen myös toimiva ydinvoimala.  Ranskalaisten paraikaa rakentama voimala on hänen mukaansa vihreiden toiveuni: se ei näytä valmistuvan koskaan.

Peliteorioihin Talvitie viittaa huumorimielellä myöhemmin mm. puhuessaan kolminapaisesta maailmasta sodan syttyessä: ”kolminapainen maailma on siitä hyvä, että kaksi ei voi aloittaa ydinsotaa, koska kolmas jää katselemaan että mihin ne kaksi hävisivät.”

7)      NATO ja Isäntämaasopimus

Talvitie ei katso hyvällä vastikään allekirjoitettua isäntämaasopimusta NATO:n kanssa.  Se merkitsee, että Suomen ja Ruotsin ilmatila on Naton käytössä kriisin aikana. Jos asia koskee Baltiaa, niin molemmat alueet ovat tukialueita. Isäntämaasopimus tarkoittaa Talvitien mukaan, että kun nämä alueet ovat käytössä Baltian kriisissä, niin silloin ensi-isku tulee Suomeen.

Isäntämaasopimuksessa isäntänä on Talvitien mukaan aina USA.

Talvitie korostaa, että isäntämaasopimus on Venäjälle hankala tapaus. Suomi on nyt luomassa Venäjälle kauheaa ongelmaa. Nyt Suomi voi sanoa, että joukot voivat tulla vain Suomen suostumuksella, mutta jos Euroopassa alkaisi NATO:n ja Venäjän välillä sota, niin silloin Suomelta ei kysy kukaan mitään.

Toistaiseksi Suomi ei ole NATO:n jäsen, eikä ensi-iskusta voi olla aivan varma. NATO:n jäsenenä Suomella ei olisi vaihtoehtoja. Esimerkkinä Talvitie mainitsee Unkarin ilmatilan ja lentokenttien käytön pommitettaessa Serbian unkarilaisvähemmistön aluetta Vojvodinaa.



8)      Presidentin asema Suomessa

Presidenttiä tarvitaan nykyisin suhteissa USA:an, Venäjään ja Kiinaan, koska niissä maissa on valtionpäämiehenä presidentti. Se on Talvitien mukaan vain onni, että presidentin ei enää tarvitse osallistua EU:n kokouksiin. Tosin Niinistökin kiusaa se, että hän on sidottu EU-pakotteisiin.
Kekkonen pystyi toiminnallaan lieventämään sodan uhkaa. Hän pyrki luomaan aktiivisesti henkilökontakteja avainhenkilöihin.  ”Kekkosen ajan niin politiikka kulki aina sotilaallisten toimien edellä. Niin kauan kuin pystyttiin pelaamaan politiikalla, ei tarvittu sotilaita mihinkään. Kekkonen piti poliittisella toiminnallaan turvallisuutta ajan tasalla.” Niinistön aikana tämä ei Talvitien mukaan ole mahdollista, koska ”meiltä puuttuvat poliittiset suhteet Venäjälle”.

9)      Voisiko syttyä sota?

Venäjän doktriinissa on ydinaseiden käyttö, mikä Talvitien mukaan on katsottava ongelmaksi. Se tulee Venäjän heikkouden ajalta, kun USA katsottiin niin paljon mahavammaksi valtioksi, ja sitä varten katsottiin tarvittavan ydinaseita.

Talvitie kertoo, että Venäjällä on 8000 taktista ydinasetta. USA:lla niitä ei ole, koska jenkit eivät ole koskaan katsoneet tarvitsevansa niitä. ”Nuo ydinaseet on sellainen potentiaali, että jos venäläiset pystyvät niitä käyttämään ilman että Yhdysvallat vastaa mannertenvälisillä ohjuksilla, niin silloin Euroopalla ei ole paljon toivoa.”

10)   Pakotepolitiikka

Suomen on pakko seurata pakotteita. Kaiken lisäksi Suomi on seurannut niitä mielellään. Enemmistö suomalaisista hyväksyy pakotteet.  

Pakotteet ovat enemmän ideologisia kuin Ukrainaan liittyviä. Talvitien mukaan niistä päättävät Yhdysvallat ja Saksa.  Ylipäänsä Talvitie tuntuu korostavan Saksan ja USA:n roolia Euroopassa. Angela Merkel ja Barack Obama ovat keskenään läheisimpiä partnereita.

Koska pakotteet on luotu ideologiselta pohjalta, se Talvitien mukaan tarkoittaa, että jos ne puretaan, niin ”ne voidaan puolen vuoden päästä panna uudelleen voimaan”. Tämä tarkoittaa faktisesti, että  ”Suomi ei voi kehittää omia Venäjä-suhteitaan, sillä jos nämä pakotteet uusitaan, ne aiheuttavat Suomelle niin kovan maariskin, että harva rupeaa investoimaan Venäjälle ja nekin, jotka siellä ovat, rupeavat ihan varmasti harkitsemaan poislähtöä”.

11)   Euroopan unionista


Eurooppa on hajaannuksen tilassa ja Talvitie ironisoi, että siihen ei tarvita Venäjää. Talvitien mukaan  Eurooppa on nykyisin Saksa eli  Eurooppa on saksalainen. Euroopan unionin alue on Saksan etupiiri. Moldova ja Ukraina ovat Talvitien mielestä Merkelin politiikkaa. Hän haluaa ne Euroopan unioniin, koska ne ovat Saksan aluetta.  Baltian ja Georgian Talvitie katsoo puolestaan kuuluvan USA:n politiikkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti